Piteşti: Alpinişti argeşeni în expediţie în Alaska

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru alpinişti argeşeni, Teofil Vlad, Alexandru Halibei, Marius Gane şi Camelia Manea au pornit într-o expediţie în Alaska.

Au plecat pe 7 iunie spre lumea gheţurilor şi a zăpezilor veşnice, un loc în care supravieţuirea  este pusă sub semnul întrebării chiar şi în cazul unor alpinişti experimentaţi.

Viaţa la minus 50 de grade

Alpiniştii argeşeni îşi deppşesc limitele încă o dată prin această expdiţie, una extreme de periculoasă şi unică. Camelia a coborât de pe munte de două zile, mai exact de pe Vârful McKinley sau Denali, cum mai este denumit („Cel Mare" în limba athabascã),  care are o altitudine de 6.194 metri, pe ruta clasică. Condiţiile de viaţă de aici sunt extreme iar temperaturile coboară la minus 50 de grade. "Sunt în Alaska. m-am dat jos de pe McKinley cu degeraturi la piciore, am fost până în nordul extrem, aproape de Cercul Polar...", spune Camelia Manea într-un email transmis la câteva zile după coborârea de pe Mckinley. Muntele nu iartă dacă nu eşti bine "clădit" pentru a-i rezista şi dacă nu-i respecţi regulile. Camellia este un alpinist experimentat, însă experienţa din Alaska nu poate fi comparată cu niciuna dintre experienţele ei de până acum (Elbrus, Mont Blac, Kilimajaro fiind câteva dintre munţii "doborâţi" de ea). "E incredibil cum poţi supravieţui într-o sălbăticie aproape totală, la minus 50 de grade, printre crevaşe imense sau îngropat literalmente în zapadă.", povesteşte alpinista argeşeană experienţa pe care de curând a trăit-o. A dat mâna cu moarte de trei ori, în numai câteva zile, însă a scăpat de furia muntelui cum spune chiar ea. Acolo sus natura se arată temerarilor în toată cruzimea ei. "Am scăpat de furia muntelui,  dar era să mă sufoc în zăpadă de 3 ori...", spune alpinista.

Salvamontişti piteşteni în acţiune de salvare în Alaska

 Sasha Halibei este membru al salvamont Argeş, la fel ca şi Marius Gane. Lor li s-a alpturat şi Teofil Vlad, unul dintre voluntarii Salvamont Argeş. Au pornit cu toţii în Alaska, iar Alexandru Halibei (Sasha, pentru prieteni) a luat parte la o acţiune de salvare la peste 5600 de metri. "Sasha a participat la o acţiune-fulger de salvare la 5650 de metri, într-o echipă de salvare internaţională, formată din rangerii de la High Camp şi un ghid rus. Victimele: un scriitor din Republica Autonoma Tuva (situată la graniţa cu Mongolia) şi soţia acestuia.", spune Camellia.

Ucis de munte

Experienţa unică pe care argeşenii încă o mai trăiesc în Alaska este impresionantă numai când o auzi povestită. Mulţi dintre noi nici nu pot concepe că ar putea supravieţui vreodată în asemena condiţii, îngropat în zăpadă, pe vo'iscol teribil, cu aerul foarte rarefiat şi la temperature care ajung şi la minus 73 de grade Celsius.  La începutul acestei luni, una toridă în românia, un Belgian murea răpus de munte în Alaska, pe traseul Cassin Rodge, către vârful muntelui Denali. "Un belgian a murit undeva în Cassin, iar echipa nu a putut porni să-i caute decât după patru zile, din cauza condiţiilor meteo", spune Camelia,. Partenerul belgianului a fost găsit în viaţă, dar la limita alienării. "În rest, elani, somoni, boul moscat, păsări nemaiauzite... N-am văzut niciun urs grizzly - bântuie mai prin sud, unde au de mâncare...", încheie Camelia mailul transmis tocmai din Alaska.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite