Piteşti: Alexandru Rotaru face minuni din sticlă la flacără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardeleanul i-a fascinat pe piteştenii cu creaţiile sale din sticlă, la „Târgul de primăvară al meşterilor populari”.

Sticla capătă forme unice în mâinile sale. Lucrează zi şi noapte în atelierul său din localitatea Sîncraiu de Mureş, acolo unde a dat viaţă la mii de obiecte decorative din sticlă. Alexandru Rotaru este unul dintre cei zece artişti din ţară care ridică prelucrarea sticlei în formă brută, la flacără, la rang de artă. Pot face orice din sticlă, de la zodii, ouă de paşte, table de şah, căluţi, instumente muzicale, până la lămpi şi candele. Nu trebuie decât să dai frâu liber imaginaţiei. Totul depinde de fantezie, e un fel de joc de cupori din topitură des ticlă autentică”, povesteşte Alexandru Rotaru.

A învăţat meserie de la tatăl său


Meşter sticlar, descendent al maeştilor sticlari din glăjeriile din Ardeal, Alexandru Rotaru spune că vrea să transmită şi generaţiilor următoarea tainele acestei meserii moştenite din familie, însă se loveşte de multe obstacole. „ Eu am învâţat să prelucrez sticla la flacără de la tatăl meu. Bunicii mei au fost sticlari şi ei. Din păcate, însă, în zilele noastre sunt din ce în ce mai puţini artişti şi s-ar putea ca tradiţia să dispară în viitorul apropiat. Nu mai sunt şcoli de sticlari, nu mai sunt fabrici. Se pare că este o meserie pe cale de dispariţie”, susţine cu regret Alexandru Rotaru. Ardeleanul şi-a făcut uceniciala fabrica de sticlă din Turda, după care a lucrat la AZOMUREŞ până în 2003, când a fost trimis în şomaj o dată cu falimentarea unităţii. De atunci a început să lucreze de unul singur în atelierul propriu, făcut într-o anexă a casei din Sîncraiu de Mureş, unde locuieşte împreună cu soţia sa.

Operele sale sunt căutate atât în America, cât şi în Europa


Mirajul şi tehnica trecutului se întrec în mâinile artistului la intensitatea focului, iar creaţiile sale sunt la mare căutare şi în străinătate. „Obiectele pe care le confecţionez la flacără sunt vândute foaret bine atât în America, cât şi în Europa. Sunt căutate pentru că sunt unice, făcute manual”, susţine meşterul sticlar. Italienii, grecii, dar mai ales nemţii s-au îndrăgostit pe loc de minunile sale. „ Recent, am primit din Germania o comadă pentru mii de căluţi din sticlă. Nu pot face atâţia pentru că nu sunt fabrică. Lucrez singur, nu am nici măcar un ucenic” , susţine Alexandru Rotaru. Sticla în formă brută care este prelucrată ulterior în atelierul său este cumpărată din afara graniţelor ţării. „Materia primă o procur din străinătate. Un kg de sticlă costă între 9 şi 30 de euro. Aş câştiga foarte bine din această meserie, dacă tot ce produc s-ar vinde doar în afara ţării. Spre exemplu, o candelă sau o sticluţă de ţuică, pe care le fac în atelierul meu  în 20-25 de minute, se vinde în Germania cu 30 de euro. În ţără le dau cu 10 lei, bucata”, conchide meşterul sticlar.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai de preţ creaţie din colecţia dumneavoastră?


Cel mai mult ţin o tablă de şah pe care am făcut-o integral din sticlă în urmă cu câţiva ani. O lună şi  jumătate am lucrat zi şi noapte în atelier la realizarei ei.  Este evaluată la 3.000 de euro. Nu cred că mai există în lume un exemplar asemănător.
 

Ce forme noi vreţi să daţi sticlei?


Am în plan să fac o păpuşă, cu o mână întinsă şi să scriu pe plachetă: <Cerşetor român>. Asta pentru că mă frâmântă nivelul de sărăciei în care am ajuns să trăim noi, românii.

Ce-i place


„ În puţinul meu timp liber, îmi place să merg la pescuit. În funcţie de sezon, pescuiesc fie pe Mureş, fie pe Olt. Totodată, îmi place să navighez pe internet la calculator. Mai ales seara, când termin munca în atelier, petrec cam o oră în faţa calculatorului”

Ce nu-i place


„ Nu-mi plac oamenii care nu se ţine de cuvât. Cei care palavragesc mult, spun verzi şi uscate, şi concret nu fac nimic. Nici pe mitomani nu-i înţeleg”

Profil: Alexandru Rotaru
Născut: 7 aprilie 1958 (Tg. Mureş)
Studii: Şcoala Profesională, profilul Sticlărie Artistică (Turda)
Experienţă: sticlar
Familei: căsătorit, pe soţie o cheamă Mariana şi au împreună doi copii: Adriana şi Florin

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite