Piteşti: 40 de studenţi n-au mai avut loc în căminele Universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea „Cazarea în cămine” a început cu ghinion pentru zeci de tineri care au rămas pe dinafară. Tinerii au fost mutaţi în căminul Colegiului Tehnic „Dimitrie Dima”. Chiar dacă acum numărul de studenţi este peste cel al locurilor, conducerea Universităţii se aşteaptă ca de la 15 octombrie situaţia să se răstoarne.

Agitaţie, nervi şi aglomeraţie. Luni au început cazările în căminele Universităţii din Piteşti.  Primele care au venit să-şi revendice unul dintre cele 1200 de locuri puse la dispoziţie în cele patru cămine au fost studentele din anul întâi. Ieri a fost rândul bobocilor băieţi să facă acelaşi lucru, iar astăzi şi mâine toţi studenţii şi masteranzii înscrişi pe liste îşi vor lua camerele în primire.

Cinci în cameră

Dis de dimineaţă, studenţii au venit, unii cu bagaje, alţii fără, pentru a-şi depune dosarele şi a-şi lua cheile de la camere.

„Locuiesc în comuna Rucăr şi nu aveam cum să fac naveta la facultate. Eu zic că am făcut o alegere bună să stau aici. Văd că avem camere îngrijite, avem grup sanitar propriu, e bine. Deocamdată nu am venit cu bagajele, că de abia duminică o să mă instalez. M-am cazat şi eram tare curioasă să văd cum o să arate casa mea provizorie”, spune Ileana Marin, de 20 de ani.

Studenţii silitori, care au intrat la facultate prin subvenţie, vor scoate din buzunar 90 de lei pe lună, iar ceilalţi, care vor studia la „cu taxă” plătesc 140 de lei pentru un loc în cămin.

„Am ales să stau la cămin pentru că este mult mai ieftin decât la chirie şi sunt şi aproape de facultate, că eu am intrat la Facultatea de Litere. Am înţeles că stăm cinci fete în cameră, nu mă deranjează, sper să ne înţelegem bine”, spune Iulia, care s-a cazat în internatul de pe Gheorghe Doja.

40 de studenţi, pe dinafară

Numărul înscrişilor depăşeşte şi în acest an numărul locurilor. 40 de studenţi au rămas pe dinafară, dar Universitatea a găsit pentru ei o soluţie mai... ieftină.

„Căminul nostru din Războieni este aşezat în aceeaşi curte cu cel al colegiului tehnic „Dimitrie Dima”. Conducerea liceului respectiv  ne-a pus la dipoziţie 60 de locuri, special pentru studenţi, pentru că la ei oricum nu erau ocupate. Aşa că tinerii care vor veni aici vor plăti 100 de lei, cu 40 mai puţin decât la noi”, spune prof. Gheorghe Crivac, prorector al Universităţii din Piteşti.

Cu toate că acum se confruntă cu un excedent de studenţi, conducerea instituţiei de învăţământ superior se aşteaptă ca după 15 octombrie, lucrurile să stea cu totul altfel.

„Aşa s-a întâmplat în fiecare an. La început se înscriu, se cazează, iar apoi ori îşi găsesc gazdă sau chirie, împreună cu prieteni şi colegi, ori chiar renunţă la facultate. Aşa că, după prima jumătate a lunii octombrie, ne aşteptăm să ne rămână 50-80 de locuri neocupate”, mai spune prorectorul Gheorghe Crivac.

200 000 de lei au costat renovările

Cea mai mare nemulţumire a conducerii Universităţii, rămâne faptul că în vara care tocmai s-a încheiat, n-au sosit bani de la buget pentru reabilitarea căminelor.

„Chiar dacă bani n-au venit, noi nu puteam să-i primim pe studenţi  cu mizerie în cămine. Am cumpărat materiale din fonduri proprii, adică vopsea, ustensile, robinete, chiuvete, duşuri, pentru că foarte multe au fost distruse de studenţi. Ne-au costat vreo 200 000 de lei aceste materiale, dar am avut noroc că deratizarea, dezinsecţia, igienizarea şi curăţenia s-au făcut cu oamenii noştri, n-am apelat la firme specializate, ca în alţi ani”, spune prof. Gheorghe Barbu, rector al Universităţii din Piteşti.

Anul universitar va debuta vineri, 1 octombrie. Festivitatea de deschidere va avea loc la ora 11, la Casa Sindicatelor din Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite