Piteşti: 32 de arestaţi în cazul mafiei ţigărilor. Vezi ce coduri foloseau contrabandiştii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Argeş a emis aseară mandate de arestare preventivă pentru 32 din cei 35 de reţinuţi în dosarele contrabandei cu ţigări. Printre arestaţi, se numără părinţii şi soţul unei poliţiste din Argeş.

Două dosare, două filiere, 71 de învinuiţi şi 32 de arestări. Acestea sunt cifrele care, în ultimele zile, au zguduit Argeşul. Sirenele Poliţiei au răsunat mai mult ca oricând în Piteşti, transportându-i pe învinuiţii de contrabandă cu ţigări din zece judeţe ba la sediul IPJ Argeş, ba la Tribunal. Ieri, cele 35 de persoane reţinute au fost aduse la Tribunalul Argeş, cu propunere de arestare preventivă. Doar trei dintre ei au putut ieşi pe porţile instanţei, restul fiind duşi cu dubele Poliţiei înapoi în arestul IPJ, acolo unde vor sta pentru următoarele 29 de zile.

Înjurături şi huiduieli la Parchet

Cum era de aşteptat, la intrarea din spate a Tribunalului s-au strâns, în tot acest timp, câţiva zeci de susţinători (majoritatea romi) ai celor 13 reţinuţi din Argeş. „Daţi-le drumul, ce au făcut rău? Au dat şi ei de mâncare la copii”, strigau rudele, unele dintre acestea fiind  cunoscute pentru faptul că, până să izbucnească scandalul contrabandei, îi acostau pe trecătorii din piaţa Ceair, şoptind „Ţigări, ţigări”.

image

Susţinătorii celor arestaţi au făcut "galerie" la intrarea în Tribunal

Rând pe rând, zecile de reţinuţi au intrat în sala de judecată, însoţiţi de tot atâţia avocaţi.

Până în ora 22.00, au fost emise 32 de mandate de arestare preventivă, iar restul de trei persoane au primit interdicţie de a părăsi ţara în următoarea lună. În acest ultim caz este vorba despre trei argeşeni, care au prezentat documente medicale în care se atestă probleme de sănătate. Printre cei trei se numără şi o femeie însărcinată  în luna a doua,  care are nevoie de monitorizare din partea medicilor. Un alt reţinut face tratament la Spitalul Fundeni din Bucureşti, iar cel de-al treilea are şi el nevoie de îngrijire de specialitate, conform actelor prezentate. Dintre cei 13 argeşeni cercetaţi pentru fapte de corupţie, 9 sunt numai din Piteşti.

Contrabanda, afacere de familie

În plus, tot în arestul IPJ Argeş sunt „găzduiţi” şi nouă bucureşteni, un craiovean, un cetăţean din Dolj, unul din Alba, doi din Ilfov, unul din Galaţi, unul din Arad, trei din Moraviţa - Timiş, unul din Scorniceşti Olt şi doi cetăţeni irakieni: Mohammed Thabiti Hussein (20 de ani) şi Tabit Sultan (45 de ani). Cel mai tânăr dintre arestaţi are 20 de ani, cel mai în vârstă are 51 de ani, iar cinci dintre cei cercetaţi penal sunt femei. Aprovizionarea şi comercializarea ilegală de ţigări netimbrate au fost o afacere de familie chiar pentru apropiaţii unei poliţiste din Argeş. Surse din interiorul anchetei au dezvăluit pentru „Adevărul de seară” că părinţii şi soţul poliţistei Simona Bunea, de la Poliţia Mioveni sunt arestaţi pentru aceste infracţiuni. Va sta 29 de zile după gratii şi poliţistul Florin Radu, ajutorul şefului de post din comuna Denta, Timiş. Se pare că acesta se aproviziona cu ţigări netimbrate, după care dădea mai departe, spun procurorii. Un amănunt picant îl mai reprezintă faptul că dacă se mai făceau încă două arestări, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş ar fi fost în impas, şi asta pentru că arestul nu dispune de atâtea locuri de „cazare”. Oamenii legii îi mai caută acum pe doi învinuiţi care se sustrag urmăririi penale.

„Fă-mi şi mie rost de <<lemne>>”

Pentru aceste anchete, în care se aduc acuzaţii de infracţiuni precum contrabandă cu ţigări, evaziune fiscală şi asociere în vederea constituirii unui grup infracţional, IPJ Argeş a anunţat că a folosit, în premieră, investigatorii sub acoperire.

“Aceştia au contribuit la probarea activităţii infracţionale. Sunt metode moderne de investigare la care se apelează pentru o activitate infracţională de amploare”, a specificat Dumitru Nicolae, inspector şef al IPJ Argeş. În plus, din august 2010, de când a început ancheta în acest caz, au existat şi interceptări telefonice. Din acestea reiese că membrii reţelei comunicau între ei folosind coduri pentru mărcile de ţigări. „Fă-mi şi mie rost de <<lemne>>” sau „Vreau nişte  <<Palme>>”, îşi spuneau contrabandiştii.

„În interceptările telefonice, mărcile de ţigări erau de regulă codificate , fiind asociate cu diferiţi termeni. De exemplu, <<Vice>>  pentru Viceroy, <<Doiniţa>> pentru Doina, <<Arătură>> sau  <<pământ>> pentru Plugarul, <<Lemne>> pentru LM”, a spus procurorul Iolanda Drăguţ, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Cum se acţiona

În timpul percheziţiilor, oamenii legii au confiscat 500 000 de lei, 38 000 de euro, 1000 de dolari şi 4000 de lire sterline. Ca bunuri, au fost ridicate 112 telefoane mobile, din care 18 aparţineau unei singure persoane, cu tot cu cele 30 de cartele aferente.

image

Mai multe bunuri au fost confiscate din locuinţele învinuiţilor (foto: Raluca Nicula)

Modul de operare presupunea achiziţionarea de ţigarete din Republica Serbia, Republica Moldova şi Ucraina  şi introducerea lor în ţară prin sustragerea de la controlul vamal, apoi revânzarea en-gros către unii din învinuiţi, care, la rândul lor, le distribuiau altor învinuiţi din Piteşti şi alte localităţi din judeţul Argeş. După ce erau depozitate temporar în locaţii dinainte stabilite, aparţinând învinuiţilor sau intermediarilor acestora, erau redistribuite pentru comercializarea en-detail, în principal în pieţele din Municipiul Piteşti.

Marfa era adusă la Bucureşti şi Piteşti, acolo unde s-au găsit mai multe depozite. În Bucureşti, poliţiştii au descoperit ţigări netimbrate chiar în incinta unei grădiniţe, deţinute de irakianul Tabit Sultan, iar în oraşul nostru, contrabandiştii au închiriat un spaţiu în interiorul Clubului Sportiv Municipal, căruia îi dădeau această destinaţie, fără ca conducerea CSM  să aibă cunoştinţă de acest fapt. Tot în Piteşti, opt apartamente au fost folosite ca depozite pentru marfa ilegală. Poliţiştii au descoperit că acuzaţii dădeau bani sub formă de camătă unor persoane, iar când acestea din urmă nu puteau achita, le puneau la dispoziţie apartamentul, cu contract de închiriere. Aşa se face că în aceste locaţii au fost găsite, pe lângă 300 de baxuri de ţigări şi arme albe, arme de foc cu aer comprimat, săbii, macete, girofaruri şi sirene, care au fost confiscate. În plus, au fost verificate şi depozitele bancare ale învinuiţilor, astfel s-a descoperit că unul dintre acuzaţi avea cinci depozite bancare, în care se aflau 600 000 de lei şi 5000 de euro. Prejudiciul este estimat la 500 000 de euro, dar paguba totală va fi calculată numai după încheierea cercetărilor.


Dicţionarul contrabandiştilor

„Lemne”, pentru LM
„Palme”, pentru Pall Mall
„Arătură” sau „Pământ”, pentru Plugarul
„Vice”, pentru Viceroy
„Doina”, pentru Doiniţa
„Fasole”, pentru Fast

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite