Piteşti: Zborul liber spre viitor al copiilor cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii organizează o expoziţie cu obiecte lucrate manual. De 1 şi 2 iunie, piteştenii pot admira obiectele confecţionate de copiii cu dizabilităţi de la centrul Nova. Aceştia vor să sensibilizeze populaţia şi să demonstreze că reuşesc adesea să îşi depăşească handicapul fizic.

Un suflet de copil închis într-un obiect lucrat manual. Talente ascunse, zâmbete calde, linişte şi o rază de speranţa. Asta ascund în sufletele lor copiii cu dizabilităţi de la centrul Nova, din Piteşti. Toate aceste calităţi deosebite le-au folosit la fabricarea mai multor obiecte lucrate manual, la care au trudit intens săptămâni în şir, în atelierele de creaţie de la centru.


Iar acum vor ca şi ceilalţi oameni să cunoască această parte ascunsă a sufletului lor, printr-o expoziţie cu obiectele realizate de ei. Astfel, astăzi şi mâine, între orele 09.00 şi 18.00, la Centrul Cultural “Casa Cărţii” puteţi vedea operele micuţilor cu dizabilităţi, în cadrul evenimentului “Zbor liber spre viitor”. Intrarea este liberă. Tot în aceste zile vor fi organizate şi spectacole artistice ale copiilor.


Obiecte de artizanat realizate la cursul de abilităţi practice

Printre lucrările care vor fi expuse se numără icoane pictate pe sticlă, lumânări decorative, ceramică, obiecte de artizanat, dar şi un fotoliu rulant, un cadru de mers şi cârje din atelierul centrului.


 “Fotoliul rulant se dă o data la cinci ani cu titlu de gratuitate şi în acest timp se uzează. Între timp trebuie reparat şi persoanele cu handicap pot veni la noi la atelier. Avem angajaţi aici ca lăcatuş mecanic şi electromecanic doi tineri cu dizabilităţi, reuşind astfel ca aceştia să fie reintegraţi în societate. Copiii  de la centrul Nova au lucrat exponatele la cursul de abilităţi practice, cu o tânără psiholog, voluntar din Spania şi cu un angajat de la şoala specială Valea Mare. Printre obiecte se numără şi felicitări şi jucării”, spune Adrian Popescu, directorul Asociaţiei ASCHFR.


Cei care doresc pot chiar să cumpere obiectele expuse, acestea neavând însă preţuri stabilite.
“Lăsăm la libertatea fiecăruia să ofere cât doreşte, dacă le place. Noi mizăm pe schimbarea mentalităţilor. E un mod de a interacţiona cu populaţia, cu cei care ne vor vizita”, a declarat Adrian Popescu.


Atelier de formare profesională
Atât copiii, cât şi organizatorii, fundaţia umanitară HAND-ROM, în parteneriat cu AHN Argeş şi fundaţia Motivation vor să conştientizeze astfel opinia publică în legătură cu persoanele cu dizabilităţi şi activităţile ONG-urilor din domeniu, făcând astfel cunoscute eforturile comune, dar şi atelierul de formare profesională în meseriile de legător manual şi lumânar.


Asociaţia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic are înscrise 250 de familii în sânul acestora fiind 257 de persoane cu handicap. Dintre acestea, 100 sunt trecute de 18 ani, iar 157 sunt minori cu dizabilităţi. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite