Piteşti: UPDATE: Patru ţepari rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au decis aseară să o elibereze pe Emilia Maria Mateescu, director economic la una din societăţile implicate în dosarul cesionării de către un cetăţean italian cu identitate falsă a 46 de firme cu datorii la bugetul de stat şi alţi creditori.

Aceasta, împreună cu Mirela Daniela Brâncoveanu, eliberată şi ea pe 17 iunie de către Tribunalul Argeş, au obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Ceilalţi patru suspecţi, Costache Cojocaru, Vali Tincu, Pasquale Culicigno şi Naim Serhan vor rămâne în arestul poliţiei. Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală şi fals şi uz de fals, după ce au cauzat un prejudiciu de peste 4 milioane de euro.
La şedinţa de judecată au luat parte şi un translator de limbă turcă şi unul de italiană.


Pe baza unor interceptări telefonice şi a declaraţiei ialianului Pasquale Culicigno, procurorii DIICOT au construit acuzarea împotriva celor şase. Costache Cojocaru este acuzat de anchetatori că a încercat să zădărnicească aflarea adevărului, încercând să influenţeaze martori, făcând presiuni şi ameninţându-le pe cetăţeanul italian.


Avocatul lui Vali Tincu a cerut judecarea acestuia în libertate, motivând că Tincu are în întreţinere trei copiii, iar cel mai mare dintre ei susţine BAC-ul şi că îşi achită creditele în continuare, conform scadenţarului. 


Costache Cojocaru, inculpat în acelaşi dosar, este grav bolnav şi a cerut şi el să fie eliberat.


În propunerea de arestare preventivă se menţionează că italianul “Pasquale Culicigno în înţelegere cu inculpatul Costache Cojocaru s-au pus de acord cu privire la modul de operare de a prelua societăţi comerciale prin cesiune de la diferite persoane, cu datorii la creditori, dându-şi seama că nu puteau fi identificaţi şi traşi la răspundere penală întrucât foloseau o identitate falsă a unei persoane care nu există”.


Mai mult, italianul este martorul-cheie în acest caz. El le-a povestit procurorilor cum a fost pus de Vali Tincu să semneze două coli în alb, sub identitatea falsă de Alberto Nicolai, pentru a încheia un process verbal care să ateste c a primit evidenţa contabilă a unei societăţi cesionate.
“[…] presupunerea rezonabilă şi bănuiala verosimilă de săvârşire a faptelor rezultă din declaraţiile inculpatului Culicigno Pasquale în care este descrisă cu lux de amănunte activitatea infracţională a grupului, din actele contabile aflate la dosar, din transcrierile interceptărilor telefonice şi a convorbirilor din mediul ambiental, precum şi din actele privind retragerea de numerar din conturile societăţilor dobândite prin cesiune ”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Argeş.


Două dintre firmele cesionate fraudulos şi administrate de cipriotul Naim Serhan apar în evidenţele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală cu datorii la bugetul de stat în valoare de 576.692 euro.


Magistraţii Tribunalului Argeş au decis arestarea suspecţilor, având ca scop “descurajarea comportamentelor de natura celor ale inculpaţilor”.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite