Pitesti Pădurea Trivale ar putea redeveni a piteştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cel mai probabil,  primul termen al procesului pe care Instituţia Prefectului îl va intenta pentru anularea titlurilor de proprietate obţinute ilegal în pădurea trivale se va judeca în toamnă. 


 Grabă mare la Instituţia Prefectului. Juriştii pun la punct în aceste zile ultimele detalii ale dosarului privind improprietăririle în pădurea Trivale,  pentru a-l înnainta în instanţă până la începerea vacanţei  judecătoreşti.

 Decizia Prefectului Marcel Proca de a cere anularea celor 12  titluri de proprietate care însumează 182,6 hectare vine în urma analizării raportului primit de la Ministerul Agriculturii care a efectuat recent un control la Direţia Silvică.

O copie a aceluiaşi raport a fost înaintată Parchetului iar o alta, Direcţiei Silvice. ,,Cum vor evolua lucrurile mai departe depinde  de instanţă. Dosarul primit de la Corpul de control al ministrului a fost înaintat către Direcţia Silvică  şi către Parchetul General  care va stabili în ce măsură au fost încălcatre prevederile legale  în momentul împroprietăririlor.”

Procesul va incepe după încheierea vacanţei judecătoreşti
Pentru că pe 13 iulie începe vacanţa judecătorească, cel mai probabil primul termen al procesului  ce va fi intentat de Prefectură pentru anularea celor 12 titluri de proprietate în pădurea Trivale, va avea loc în toamnă.

Solicitările de puneri în posesie continuă
 ,, Acum câteva zile ne-a venit o hotărîre judecătorească prin care se solicită punerea în posesie pentru o suprafaţă de 150-160 de hectare, tot  în pădurea Trivale. Mă voi consulta cu juriştii mei şi voi face o cerere de anulare a executării pentru că trebuie să limităm accesul la astfel de împroprietăriri.”,  spune  prefectul.

 Noi reguli

 Prefectul asigură că de acum toate dosarele care vor veni  la comisia de fond funciar vor fi atent analizate, astfel încât să nu mai fie admise dosare ce nu întrunesc acele condiţii legale pentru obţinerea de retrocedări. ,,Am solicitat angajaţilor prefecturii, cu ameninţarea sancţiunilor, să înainteze numai propunerile  care întrunesc toate condiţiile legii. În primul rând trebuie completate anexele pentru că, în cazul terenurilor forestiere sunt foarte importante datele privind amplasarea.”, explică Marcel Proca.

Pădurea Trivale a devenit  în 2001 pădure-parc. Printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Apelor s-a stabilit că  ea nu poate face obiectul legilor funciare întrucât terenurile  care au un astfel de statut sunt exceptate de la retrocedare. Cu toate acestea  s-au găsit meode prin care suprafeţe însemnate din Pădurea Trivale să treacă în proprietate privată. Cei mai mulţi dintre noii proprietari au şi tăiat copacii de pe suprafaţa maximă pe care o permitea legea - cinci procente din terenul deţinut. În total zeci de hectare de pădure au fost deja defrişate, câteva mii de  copaci, unii de  peste 150 de ani, fiind doborâţi peste noapte. Pădurea  a fost practic ciopârţită  pentru a lăsa loc unor vile somptuoase.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite