Piteşti: Tabere de creaţie populară pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii învaţă să ţeasă covoraşe de lână şi să picteze icoane. În timp ce la Ştefăneşti, tabăra le dezvăluie copiilor tehnica picturii pe sticlă în ulei, la Muzeul Goleşti elevii se străng în fiecare zi, ciorchine, în jurul  profesoarei  Malvine Mocenco, cea care le devăluie tainele meşteşugului confecţionării  ţesăturilor de lână.

Săptămâna aceasta este una încărcată pentru mai mulţi copii din Piteşti, Ştefăneşti şi Călineşti. Deşi este vacanţă, elevii se implică în tot felul de activităţi extraşcolare şi iau parte la tabere de creaţie unde învaţă diverse meşteşuguri.


La Centrul de Cultură „Brătianu” 20 de copii  de la Şcoala Nr. 2 “Vintilă Brătianu” din Ştefăneşti, de la Şcoala Nr. 3 din Ştefăneşti Sat, de Şcoala Specială din Valea Mare, de la Şcoala generală Călineşti învaţă să picteze icoane pe sticlă. Sub îndrumarea artistului plastic sibian Mihai Iancovescu-Rudeanu, participanţii află tainele tehnicii picturii pe sticlă în ulei. Tabără este deschisă până sâmbătă, 31 iulie.


Şi la Muzeul Goleşti este deschisă o tabără de creaţie unde elevii învaţă să ţeasă covoare în două iţe, cu motive ornamentale specifice zonei etnografice a Gorjului.

Copiii participă des la taberele de creaţie

Andrada Canţu, o puştoaică de numai 10 ani, e ochi şi urechi la instructoarea care explică ce trebuie să facă din firele de lână şi cum trebuie să urmărească fiecare etapă a modelului pe care i l-a pus în faţă. Nu e pentru prima dată la Goleşti şi, după cum promite, nici pentru ultima.


“Am mai fost şi-n tabăra de confecţionat podoabe tradiţionale şi în cea de pictură a icoanelor pe lemn. Mi-a plăcut foarte mult şi în prima şi în cea de-a doua şi abia aşteptam  să-nceapă şi atelierul de creaţie populară. M-ajută foarte mult, capăt îndemânare şi, de ce nu, mă ajută să-mi descopăr  talentele. În plus, e o activitate care mă recreează şi-mi face vacanţa mai frumoasă”, spune Andrada fără să-şi ridice ochii din iţe.


Toţi cei 50 de copii de la şcolile din Goleşti, Călineşti, Râncăciov, Vrăneşti, Piteşti şi Ştefăneşti, precum şi de la grădiniţele „Universul Copilăriei” din Piteşti şi „Raykindergarten” din Ştefăneşti îşi iau treaba foarte în serios.

“Modele gorjene sunt mai uşoare şi mai accesibile celor mici, tocmai de aceea am optat pentru ele iar micuţii par foarte receptivi şi-şi dau toată silinţa.”,spune Malvine Mocenco, cea care-i învaţă pe puşti tainele meşteşugului  confecţionării covoraşelor de lână.

Covoraşele vor fi expuse la muzeu

 Le-a pregătit micuţilor materiale 100% ecologice. Lâna folosită pentru realizarea ţesăturilor a fost vopsită cu ajutorul coloranţilor vegetali, tehnică utilizată din cele mai vechi timpuri, astfel încât copiii nu intră în contact cu niciun fel de substanţă chimică.

Tabăra  îşi va închide porţile pe 6 august. Covoraşele executate de copii vor fi, ulterior, expuse la conacul Goleştilor. Cele mai bune creaţii vor fi premiate de către organizatori.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite