Piteşti:Marian Marin a făcut o jumătate de tur al României pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciclistul Marian Marin
Ciclistul Marian Marin

Tânărul dâmboviţean se ocupă de certificatele de garanţie ale maşinilor fabricate de Dacia- Renault, iar în timpul liber strabate ţara în lung şi-n lat pe bicicletă.

Pentru tânărul Marian Marin natura înseamnă totul. Adoră drumeţiile la munte din timpul liceului, când pleca la sfârşit de săptămână cu colegii de clasă în excursii, iar în timpul studenţiei a descoperit pasiunea pentru ciclism. „ De pedalat m-am apucat în 2002. Eram într-o tabără de ecologizare la munte, cu câţiva prieteni din organizaţia <Cercetătorii României>. Din vorbă în vorbă, ne-a venit ideea să explorăm natura şi pe două roţi”,povesteşte tănărul născut la Găeşti.


Prima bicicletă, confecţionată din bucăţi


Prima bicicletă şi-a confectionat-o singur, din bucăţi, pe când era în anul II la Facultatea de Ingineri din Piteşti. „ Eram student şi lucram la un centru din Piteşti unde se aduceau biciclete second hand din străinătate. Din bucăţi mi-am făcut prima bicicletă, pe care nu ma dat niciun leu”, spune Marian.  Prima ieşire în natură cu bicicleta făcută din bucăţi a însumat 200 de km, pe Cheile Bicazului. În 2006, Marian a adandonat-o însă pe „Margareta”, pentru un model de bicicletă mult mai performant. „ Pe bicicleta pe care o pedalez şi acum, o Merida Matss, am dat 20 de milioane de lei vechi, însă an de an am mai pus o piesă nouă şi performantă pe ea. Aşa mi-a fost mai uşor să-mi satisfac plăcerea de a merge pe bicicletă. Este extrem de sănătos”, precizează dâmboviţeanul pentru care Piteştiul a devenit a doua casă din 2001, când intrat pe băncile facultăţii. Anual, în medie, maratonistul pe două roţi parcurge cu bicicleta 5.000 de km. De când a fost angajat ca analist servicii clienţi la Uzina Dacia Renault, unde practic se ocupă de remedierea eventualelor incidente ale maşinilor noi, aflate în garanţie, care ies pe poarta fabricii de la Colibaşi,a fost nevoit însă s-o lase mai moale din pedale. „ Acum, fac cam 3.000 de km pe an cu bicicleta. Din păcate, timpul nu-mi mai permite să ies din oraş în fiecare săptămână”, susţine Marian.


Oprit din turul României de moartea celui mai bun prieten


Cea mai mare aventură a sa pe două roţi s-a petrecut  în vara anului 2006. Împreună cu un prieten a pronit la drum să facă turul României pe două roţi. Conform planului, urma să parcurgă 1.000. de km în zece zile, însă la jumătatea cursei a fost nevoit să se oprească după ce a primit vestea că un bun prieten de-al său a murit într-un accident rutier. „ Am plecat de acasă, din Găeşti, pe 2 august, iar în prima zi am parcurs 97 de km, până la Sinaia. Apoi am ajuns la Sighişoara, după care ne-am îndreptată către Mureş. De aici, am făcut o cursă mai lungă, de 150 de km, până la Dej, iar în a şasea zi urma să ajungem la Cluj. Mai aveam 13 km până la Cluj, când am primit o veste tragică care m-a făcut să abandonez cursa. Cel mai bun prieten al meu a murit într-un accident rutier şi m-am întors de urgenţă la Găeşti. Parcursesem 460 de km, eram la jumătatea turului României”, spune Marian. Visul său de a străbate toată ţara pe bicicletă nu s-a spulberat însă. Aşteaptă primul conceiu de odihnă pentru a se urca din nou pe sa şi pornească din nou la drum. „ Când voi intra în concediu anul acesta sigur voi face turul României pe bicicletă. Cel ami probabil la vară”, conchide maratonistul născut la Găeşti


Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai traumatizantă cursă pe care ai făcut-o pe bicicletă?


În 2003, am plecat pe bicicletă pe traseul Piatra Mare spre Timişul de Jos. De la Sinania spre Ploieşti, pe DN1, ploua de rupea pământul. Am strând din dinţi şi am parcurs 191 de km în zece ore. Când am ajuns la destinaţie eram ud până la tălpile picioarelor. Pot spune că a fost o tura psihologică, care mi-a testat rezistenţa. A fost cel mai greu tarseu pe care l-am parcurs ca ciclist.

 Ce pui în partbagajul bicicletei când pleci la un drum lung?


Alimentaţia şi hidratarea sunt foarte importnate pentru un ciclist. Nu plec la drum, în primul rând fără bidonul de apă. Totodată, îmi pun în portbagaj ciocolată şi batoane energizante pe care le consum pe drum cu mare grijă, cu porţia. Altfel, nu poţi rezista la drum lung. Te ramoleşti, cum spunem noi cicliştii, nu mai ai vlagă şi abandonezi cursa la jumătate.

Ce-i place
„ În timpul liber şi nu plec de acasă, îmi place să gătesc. Preferata mea este tocăniţă ţărănească pe care o prepar după o reţetă secretă pe care am învăţat-o de la cineva în timpul unei drumeţii la munte.”

Ce nu-i place
„ Nu-mi plac ştirile din sport care sunt prezentate la televizor. Acum se bate moneda mai mult pe viaţa mondenă a sportivilor, se intră mult în intimitatea lor, astfel că ce vezi la televizor sunt mai degrabă ştiri mondene, nu de sport.”

Profil: Marian Marin
Născut: 31 mai 1980 (Găeşti)
Studii: Facultatea de Ingineri Piteşti
Experineţă: analist servicii client
Necăsătorit

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite