Piteşti :Învăţământul din Letonia ar putea deveni model pentru şcolile argeşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene încearcă să identifice soluţii optime pentru realizarea unui proces educaţional eficient şi modern la nivelul judeţului Argeş, compatibil cu cele deja existente în Uniunea Europeană.

 Mâine, de la ora 11.00, în sala de şedinte a Consiliului Judeţean vor avea loc dezbateri privind sistemele educaţionale din Letonia şi România. Acţiunea se derulează în cadrul Proiectului “Compararea sistemelor educaţionale” finanţat prin “Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii.”

 Se caută soluţii pentru un învăţământ eficient
“Comparing educational systems”, este un proiect  în valoare totală de   25 000 euro aprobat în urma evaluării cererilor de finanţare pentru Programul Sectorial Comenius. - Parteneriate Comenius Regio din cadrul „Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii”.

Proiectul este implementat în perioada 01.08.2009 - 31.07.2011  iar în cadrul său se vor compara sistemele educaţionale din România (Argeş) şi Letonia (Regiunea Jelgava) analizându-se procesul de descentralizare a sistemului de învăţământ, pe care letonii le-au  început cu mult timp în urmă, pentru a identificarea  unor soluţii optime pentru realizarea unui proces educaţional eficient şi modern la nivelul judeţului Argeş, compatibil cu cele deja existente în Uniunea Europeana.

La acţiune participă o delegaţie din Letonia formată din reprezentanţii Consiliului Judeţean Jelgava, Şcolii Stalgene şi ai Asociaţiei “Post Scriptum” din oraşul Jelgava. De asemenea sunt invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Consiliului Judeţean Argeş, Inspectoratului Judeţean Argeş, primăriilor din judeţul Argeş, sindicatelor din învăţământ, cadre didactice, precum şi orice alte instituţii şi persoane interesate de domeniul educaţional.

Comparaţii cu învăţământul din Jelgava
Prezentarea susţinută de reprezentanţii regiunii Jelgava – Letonia va viza următoarele aspecte: Legea educaţiei din Letonia; Statutul profesorilor în Letonia; Regulamentul de organizare şi funcţionare a şcolilor; Procesul de numire în funcţie a directorilor de şcoli şi de încadrare a profesorilor; Componenţa comisiei de numire pentru directorii de şcoli; Consituirea şi rolul Consiliul de Administraţie al şcolilor; Rolul primăriilor şi al Consiliul judeţean în coordonarea activităţii şcolilor; Mecanismul de finanţare a bugetelor şcolilor (surse de finanţare); Sumele alocate pentru fiecare elev; Nivelul până la care este realizată descentralizarea sistemului educaţional; Programele after-school; Rolul părinţilor în şcoală, organizarea şi funcţionarea comitetului de părinţi.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite