Pitesti:Lavinia Tătăran, karatista- campioană la volei pe plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra speranţă a voleiului piteştean, care are centura maro la karate, este componenţă a lotul naţional de beach volei.

Lavinia Tătăran a îmbrăcat cariera de sportivă de la vârsta de 9 ani. A ales însă să facă un sport dur, karate, deşi nu se consideră o bătăuşă. „ Eram în clasa a IV-a când am intrat pentru prima dată într-o sală de karate. Ştiu că a venit un profesor de sport la şcoală şi ne-a întrebat cine vrea să vină la karate. A fost un fel de selecţie şi am zis să încerc şi eu, deşi niciodată nu mi-a plăcut să mă bat. Am vrut pur şi simplu să fac sport”, poveşte Lavinia.

A renunţat la karate de dragul mamei sale


Născută la Satu Mare, Lavinia şi-a doborât adversarele cu mâinile şi picioarele până în clasa a VII-a, când la rugămintea mamei sale s-a orientat către un sport de fete. „Mama m-a convins să fac un alt sport. Îmi spunea tot timpul că ce fac eu nu este un sport pentru fete, cu toate că eram destul de bună la karate. Aveam centura maro şi la vârsta de 11 ani am ieşti vicecampioană naţională”, îşi aminteşte sătmăreanca. În echipa de volei a clubului CSS Satu Mare, unde şi-a făcut junioratul, a ajuns după ce a câştigat locul I la un tuneu de beach volei. „ La puţin timp după ce m-am lăsat de karate, o  prietenă de-a mea a aflat că la ştrand se organizează un campionat de volei pe plajă. Braţele erau antrenate de la karate, astfel că mi-a fost uşor să imprim forţă în lovirea mingiei. Am ieşit pe primul loc, iar un antrenor căruia i-a plăcut de mine m-a îndrumat să fac volei de performanţă”, spune Lavinia Tătăran. Aşa a ajuns să fie legitimată la clubul CSS Satu Mare cu care a participat an de an la campionatul naţional de cadete şi junioare.


A intrat prima la facultate


Vara, în vacanţă, însă, a continuat să joace volei pe plajă, câştigând o serie de trofee naţionale şi internaţionale. În 2007, la Piatra Neamţ, am obţinut locul I la cadete, fiind declarată în acelaşi timp cea mai bună cadetă şi într-o competiţei de junioare. Premiul a fost o placă de întins părul pe care o mai folosesc şi acum. Anul următor, am participat la un turneu internaţional de beach-volei în Turcia, unde am luat două medalii: argint şi bronz”, susţine Lavinia. Şi cu şcoala o duce bine. A intrat prima la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Piteşti în toamna anului trecut şi a trecut fără nicio restanţă de prima sesiune. „ La facultate am intrat cu media 9.89. Am fost prima pe locurile fără taxă şi am scăpat bine şi de prima sesiune”, afirmă Lavinia.  Saltul valoric de la an la an a propulsat-o rapid la lotul naţional de beach volei, iar în tricoul echipei naţionale a cunoscut noi succese pe nisipul fierbine. „ Cu echipa naţională am ieşit pe locul 5 la Balcaniada din Grecia, de anul trecut, iar la Campionatul European, tot în Grecia, ne-am clasat în rpimele zece naţiuni”, spune Lavinia. Din 2009, de când a prins tricoul echipei naţionale, sătmăreanca s-a mutat la Piteşti, fiind cooptată în lotul echipei Argeş Volei, formaţie care se luptă pentru promovarea în prima ligă naţională. „ Vreau să merg mai departe şi cu voleiul în sală şi cu cel pe plajă. Visul meu este să ajung să evoluez în primul eşalon al ţării, contra formaţiilor de top din România. Sunt ambiţioasă, nu-mi place să pierd şi sper ca în cel mai scurt timp să joc cu echipa Piteştiului în prima ligă naţională”, conchide tânăra speranţă a voleiului piteştean.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este diferenţa dintre voleiul în sală şi cel jucat pe nisip?


În primul rând, efortul fizic este mult mai mare la beach volei. Pe nisipp te mişti mult mai greu, plus că echipa este formată din două jucătoare. Însă, după ce joci toată vara volei pe plajă, când revii în sală totul ţi se pare floare la ureche. Pe mine voleiul pe plajă m-a ajutat foarte mult să-mi dezvolt detenta şi forţa loviturilor.

Dacă ar fi să alegi între beach volei şi voleiul în şase ce decizie ai lua?


Fără să stau pe gânduri aş alege beach voleiul. Din păcate, însă, la noi voleiul pe plajă nu este aşa de dezvolatat ca în alte ţări. În România poţi juca volei pe nisip doar vara. Dar, poate în viitorul apropiat se vor schimba lucrurile. Oricum şi financiar poţi câştiga mult mai mult la beach volei. Sunt turneee internaţionale unde premiile ajung şi la 10.000 de euro.

Ce-i place:
„ Cel mai mult îmi place să călătoresc. Cu voleiul am fost avut ocazia să merg în multe locuri frumoase, atât în ţară, cât şi în străinătate. Nu am ajuns însă în America. Este visul meu din copilărie. Sper ca înt-ro zi să am ocazia să călătoresc şi acolo.”

Ce nu-i place:
„ Nu-mi plac mincinoşii. Totodată, detest să mă trezesc dis de dimineaţă. Nici să pierd nu-mi place. Sunt leoaică şi vreau să câştig tot timpul..

Profil: Lavbinia Lorena Tătăran
Data naştetii: 26 iulie 1990 ( Satu Mare)
Studii: studentă în primul an la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Piteşti

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite