Piteşti: Găini de Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Găini de Piteşti
Piteşti: Găini de Piteşti

Aproape jumătate dintre cei care locuiesc pe strada Bănănăi cresc păsări.  Vecinii s-au obişnuit unii cu alţii  pentru că, de când se ştiu, au găiniîn gospodărie.  Singurii care mai strâmbă din nas sunt nou-veniţii care, deşi, teoretic, şi-au luat un teren în Piteşti, practic s-au mutat la ţară.


Tanti Filofteea, o bătrânică de vreo 70 de ani, are în curte cam 15 păsări. Nu le creşte ca să facă bani din ele ci pentru a-şi asigura  hrana şi pentru a-şi ajuta fiica,  mutată  la bloc . ,,Ce să fac, mamă, cresc şi eu aici, câteva găini. Îmi duc şi eu zilele aşa şi-i mai trimit  şi fetii câte un ou, câte un pui, din când în când, că problemele sunt multe iar banii nu se ajung. Fata vine  mereu şi le face curat, ca să n-avem probleme cu Primăria.”, spune femeia.

 Ca Tanti Filofteea  sunt mai bine de jumătate dintre cei care locuiesc în Bănănăi.  Sunt oamenii simpli, majoritatea vârstnici scăpaţi în urmă cu vreo 30-40 de ani de furia demolărilor comuniste. N-au mai ajuns la blocuri şi nici nu şi-au schimbat stilul de viaţă.   Puţini mai au curaj să crească în gospodărie şi câte un purcel, dar găini şi raţe au mai toţi.

“  Dacă nu e illegal, de ce ar fi o problemă.  Pe aici multă lume are păsări . Aşa e de când ne ştim. Asta înseamnă să ai gospodărie.”, spune Constanţa Ţăranu, o altă locatară a aceleiaşi străzi.

 Femeia  pare să ştie cum stau lucrurile. ,,  Chiar dacă aparţin de Piteşti, având în vedere că sunt situaţi la periferie, au voie să crească păsări  dacă repectă nişte reguli minime de igienă. Trebuie  să le asigure un adăpost corespunzător, luminat ,  paviment de beton , posibilităţi de scurgere a reziduurilor către o fosă şi să efectueze periodic dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.” , spune Ion Vişinescu , directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Argeş .

Ultimele reclamaţii, în urmă cu un an

  Dacă găinile nu par să fie o problemă pentru cei care locuiesc în Bănănăi, cu porcii lucrurile stau  cu totul altfel. ,,Ultimele reclamaţii pe care le-am primit  la primărie vis-a vis de Bănănăi , au fost legate de  o familie care creştea porci. Vecinii au apelat la sprijinul nostru iar noi am fost nevoiţi să aplicăm amenzi. Pănă la urmă lucrurile s-au rezolvat. Proprietarul a sacrificat animalele şi vecinii s-au liniştit.”,  spune Cornel Ionică, viceprimarul Municipiului Piteşti care precizează că de anul trecut n-a mai existat nicio reclamaţie referitoare la  creşterea păsărilor şi animalelor în gospodărie.

 Dacă îţi iei teren în Bănănăi, te muţi …la ţară

 Deşi anunţurile agenţiilor imobiliare sună tentant, terenurile printre vechile gospodării , abia se mai vând.  Şi nu din cauza  crizei sau a preţului (care de altfel este ceva mai scăzut decât pe platoul  de vile  din Prundu,  aflat la nici 1000 de metri distanţă), ci din cauza atmosferei oarecum rurale.

“ Am găsit, prin ziar, un teren, în Piteşti,  cu 9 euro metrul pătrat. Iniţial mi s-a părut super-ofertă. Abia când am ajuns la faţa locului am văzut că era cu totul altceva decât sperasem eu. Dacă tot bag banii într-o casă , parcă n-aş vrea să-mi vină-n nas vreun miros de animale.”, spune Remus Preoteasa, 38 de ani,  inginer. 
 


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite