Piteşti: Fraude financiare în spatele unor firme fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiune în forţă a procurorilor DIICOT Piteşti şi a ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, în această dimineaţă. Oamenii legii au organizat o acţiune pentru a identifica şi prinde mai mulţi suspecţi acuzaţi că preluau societăţi comerciale cu datorii, folosindu-le ulterior ca paravan pentru desfăşurarea de activităţi economice ilicite.

Astfel, poliţiştii, ajutaţi de procurori şi de jandarmi au efectuat 14 descinderi la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale şi la sediile ori punctele de lucru ale societăţilor implicate, din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

În timpul acţiunii, echipe formate din poliţişti şi comisari ai Gărzii financiare au efectuat 12 controale la societăţile implicate în acest dosar.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu încă de la începutul anului, având probe în legătură cu constituirea unui grup infracţional cu ramificaţii în mai multe judeţe din ţară, care avea ca scop obţinerea de venituri ilicite din săvârşirea de infracţiuni grave de înşelăciune, spălare de bani şi bancrută frauduloasă prin fals şi uz de fals.

Cum acţiona gruparea

Începând cu anul 2007, gruparea infracţională, folosindu-se de un cetaţean italian, Pasquale Culicigno, căruia i-a creat o identitate falsă, Alberto Nicolai, prin folosirea în acest scop a unei cărţi de identitate italiene contrafăcută, cu fotografia sa şi date de identitate fictive, a atras în grupare mai multe persoane carora le-a preluat societăţile comerciale pe care le administrau.

Societăţile aveau datorii mari către bugetul de stat şi către terţe persoane juridice (bănci, firme furnizoare, societăţi de leasing etc), iar preluarea avea loc în momentul în care acestea erau urmărite judiciar de organele fiscale, executori judiciari sau bancari ori lichidatori judiciari, pentru recuperarea creanţelor, se arată în comunicatul emis de procurorii DIICOT.


Practic membrii întocmeau contracte de cesiune prin care preluau firme în schimbul unor sume de bani sau bunuri, folosind o identitate falsă, în scopul de a nu putea fi identificaţi şi traşi la răspundere de către autorităţile române pentru faptele săvârşite. În această modalitate au preluat 46 societăţi comerciale de pe întreg teritoriul României, ce înregistrau debite către bugetul de stat.

“După preluarea acestor societăţi, prin întocmirea şi depunerarea la Registrul Comerţului a documentelor de cesiune false, avându-l ca cesionar pe Alberto Nicolai, persoană cu identitate falsă, cedenţii care scăpau în acest mod de datorii, erau ajutaţi de grupare să transfere activele societăţilor cedate (bunuri mobile şi imobile, utilaje, stocuri şi importante sume de bani), să le disimuleze originea ilicită şi să le reintroducă în circuitul economic, folosind în acest scop diferite documente falsificate (procuri notariale, facturi ş.a.).”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei. 

Marfă contrafăcută

Sub paravanul acestor firme, membrii reţelei produceau îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute cu etichete ale unor branduri străine, pe care le comercializau în depozite din Bucureşti, precum şi în Anglia.

Astfel, gruparea a reuşit să producă un prejudiciu de 4 milioane de euro, 2.5 milioane fiind prejudiciul catre bugtul de stat, iar 1.5 milioane de euro prejudiciul firmelor. Totodată, prin fraude, membrii grupării au obţinut câştiguri ilicite de aproximativ 10%, din valoarea prejudiciilor create.

Funcţionari publici implicaţi

Printre membrii grupării se numără şi Costache Cojocaru, Ioan Predica şi Vali Tincu, din Argeş. Primul a fost audiat astăzi de procurori şi a fost reţinut pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând să fie propus mâine pentru mandat de arestare.

Ioan Predica nu a fost găsit de oamenii legii, care au indicii că acesta a fugit în Anglia şi l-au dat în urmărire internaţională. Cel de-al treilea argeşean implicat urmează să fie audiat de procurori, împreună cu alte 6 persoane care vor fi aduse mâine la sediul DIICOT Argeş.
 
În total în acest dosar sunt cercetate 12 persoane, anchetatorii având indicii că în acţiunile frauduloase ar fi implicaţi şi funcţionari publici care au facilitat cesiunea firmelor. Oamenii legii au probe conform cărora reţeaua este extinsă şi are ramificaţii cu multe persoane care acţionau prin instituţii ale statului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite