Piteşti:Femeile stau la coadă pentru un loc de muncă în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de femei rămase fără un loc de muncă s-au aşezat la coadă în această dimineaţă, în holul de la AJOFM, împinse de sărăcie la cules de căpşuni în stăinătate. Oferta din Spania se adresează însă numai femeilor, astfel că bărbaţii care vor să muncească şi ei în stăinătate se simt discriminaţi.

 Spaniolii caută căpşunărese în Argeş. Ultima ofertă din stăinătate venită pe adresa Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş  (AJOFM) vizează 200 de locuri de muncă adresate doar femeilor cu vârsa cuprinsă între 18 şi 45 de ani.  „Selecţia a început de astăzi, iar persoanele interesate să muncească pe plantaţiile de căpşuni din Spania îşi pot depune cv-urile la sediul AJOFM Argeş până pe 20 ianuarie”, anunţă Elena Mateescu, directoarea AJOFM Argeş. Zeci de femei s-au aşezat în această dimineaţă la coadă la AJOFM, în speranţa că vor prinde un loc de muncă pe plantaţiile de căpşuni din Spania.


Este dublă discriminare, spun autorităţile


Până la ora 10.00, erau înregistrate peste 20 de solicitări. Printe ele, la coadă s-au aşezat şi câţiva bărbaţi, care s-au simţit discriminaţi în momentul ajunşi la ghişeu li s-a spus că numai femeile au acces la oferta venită din Spania. Conducrerea AJOFM Argeş nu ştie motivul pentru care angajatorul spaniol a impus această condiţie. „Din datele primite de la angajator nu reiese motivul pentu care doar selecţia se rezumă doar la femei”, a precizat directoarea Elena mateescu. De partea cealaltă, punctul de vedere oficial al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi este categoric. „ Este dublă discriminare. În primul rând pentru că anunţul se limitează strict la femei, în contextul în care vorbim despre o muncă, în speţă culesul de căpşuni, care poate fi exercitată şi de bărbaţi. Plus că şi limita de vârstă între 18 şi 45 de ani constituie o altă discriminare”, a precizat în această dimineaţă Andrea Croitoru, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Bărbaţi şi Femei. Altfel, deznădăjduite, femeile care s-au aşezat la coadă pentru a pleca la cules de căpşuni în Spania, spun cu lacrimi în ochii că trebuie să-şi abandoneze familia. „ Am de crescut trei copii. Şi soţul meu este şomer şi o ducem foarte greu. Mi se rupe sufletul că trebuie să-i las singuri, dar nu am altă soluţie. Dacă rămân în ţară, murim toţi de foame. Aş munci şi pe câteva sute de lei pe lună, numai că nu găseşti nimic de muncă în Piteşti”, oftează Mariana Dumitru (45 de ani).


Argeşul, pe ultimul loc la locuri de muncă vacante


Record negativ în Argeş: peste 25.000 de şomeri. Rămaşi fără un loc de muncă, oamenii sunt disperaţi, şi bat în fiecare zi drumul către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, doar, doar or găşi ceva de lucru. Se îngrămădesc, stau la cozi interminabile în faţa biroului de informaţii, numai că oferta cu locuri de muncă în Argeş este mai săracă decât oricând. Astfel în Piteşti, oferta pentru această săptămână conţine 86 de locuri noi de muncă oferite de angajatori. În Câmpulung, găseşti doar două locuri de muncă vacante, pe când în celelalte oraşe din Argeş ( Mioveni, Topoloveni sau Curtea de Argeş), oferta cu locuri de muncă este pur şi simplu goală. Argeşul ocupă la acest capitol ultimul loc în ţară.  „Avem cele mai puţine locuri de muncă din toată ţara. Nicodată nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie”, spune Elena Mateescu, directoarea AJOFM Argeş.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite