Piteşti:Cât ne costă mielul de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercinaţii din piete spun ca sunt puţini cei care cumpără carne de miel
Comercinaţii din piete spun ca sunt puţini cei care cumpără carne de miel

De câteva zile s-a deschis sectorul de carne de miel la etajul 1 al Pieţei Ceair, însă comercianţii nu s-au înghesuit să aducă marfă multă.

Citeşte şi:

Prima de Paşte: urări de bine pentru bugetari, prime mici la companiile mari

În Piaţa Ceair, doar vreo 10 măcelari au miei la vânzare şi spun că lumea nu mai respectă tradiţia fripturii de miel în ziua de Paşte din cauza crizei. Ciobanii se tem că li se va strica marfa.
“Am venit tocmai de la Sibiu cu miei crezând că fac treabă aici, dar nu prea se vând. Am adus puţini, vreo 15, ca să nu se strice, dar nu cred că o să vând mai mulţi. Îi mai ţin să crească că au fătat oile târziu, la începutul lunii. Nu mai cumpără oamenii ca înainte, că nu mai au bani!”, oftează baciul Mihai Gheorghe.
Piteştenii aşteaptă să cumpere mielul de Paşte pe ultima sută de metri, în speranţa că preţul se va ieftini când ciobanii se vor vedea cu marfa nevândută.
“Am adus miei din Dâmboviţa că sunt mai buni acolo, mai măricei, dar nu se vând. Lumea tot mai speră că în ultimele zile să mai scădem la preţ. Dar şi noi dacă lăsăm, nu ne scoatem banii.”, spune Valentin Burtea, un alt comerciant.


Nemulţumiţi de preţ


Clienţii, şi ei puţini la număr, mai mult se uită decât cumpără şi se întorc acasă cu mâna goală, spunând că preţul este prea mare pentru buzunarul lor.
“La banii ăştia mi se pare prea scump kilogramul de carne de miel. Mai bine fac o friptură de porc şi ies mai ieftin. O să cumpăr totuşi organe ca să fac drob”, spune Mirela Tudor.
În Piteşti, carne de miel găsiţi doar în Pieţele Ceair şi Găvana. Preţul unui kilogram de carne de miel este de 20 de lei. Pastrama şi carnea de oaie costă între 18 şi 20 de lei, iar organele pentru drob costă 15 lei. Legătura de ceapă, usturoi sau ridichii costă 2 lei fiecare, iar cea de verdeaţă 1 leu.
De asemenea, carnea de miel mai este comercializată la abatoarele din judeţ, la Ştefăneşti, Bascov, Piteşti şi Rucăr, dar şi în hipermarketuri. La Carrefour kilogramul de miel costă între 24.99 şi 25.99 de lei, iar amestecul pentru drob 13.99 de lei/kg. Legătura de ceapă şi de usturoi pentru drob costă 1.59 de lei fiecare, iar verdeaţa 0.49 de lei.
La hipermarketul Real carcasa de miel costă 23.99 de lei kilogramul, dar găsiţi carne şi la casoletă, porţionată.
În oraş nu sunt organizate locuri pentru vânzarea mieilor în viu. Animalele le găsiţi doar în târgul săptămânal.


Controale în pieţe


Un număr de 15 inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare, însoţiţi de 5 jandarmi au luat la control carnea de miel în acest sfârşit de săptămână. Au fost verificate toate pieţele agroalimentare, abatoarele, carmangeriile, măcelăriile, supermarketurile şi târgurile. “Au fost aplicate 15 amenzi, în valoare de 18.800 de lei pentru nerespectarea normelor de igienă, întreruperea lanţului frigorific, condiţii improprii de depozitare şi lipsa echipamentului de protecţie corespunzător”, a declarat dr. Ionel Vişinescu, directorul DSV Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite