Piteşti: Bucăţi de istorie pe drumul de la Curtea de Argeş la Bâlea Lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O excursie pe Argeş în sus. Mânăstirea Curtea de Argeş şi Cetata Poienari sunt cele mai frumoase monumente pe care le puteţi vizita pe acest traseu.

“Pe Argeş în jos, / Pe un mal frumos, / Negru-vodă trece / Cu tovarăşi zece, / Nouă meşteri mari, / Calfe şi zidari, / Şi Manole, zece, / Care-i şi întrece. “

Aşa începe balada populară culeasă de Vasile Alecsandri care povesteşte legenda Mânăstirii Curtea de Argeş. La 36 de kilometri de Piteşti se află impresionantul monument de arhitectură, încărcat de istorie.


Dacă treci prin oraşul Curtea de Argeş e şi păcat să nu vizitezi mânăstirea, ctitorită de Neagoe Basarab, pe locul vechii Mitropolii a Ţării Româneşti. Impozanta construcţie care poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1526 şi este aşezământ episcopal. Tot aici se află şi paraclisul cu hramul “Sfânta Muceniţă Filofteia”.

Fântâna Meşterului Manole

Conform legendei, meşterul Manole a construit mânăstirea cu preţul propriei vieţi şi a soţiei sale, pe care a zidit-o între pereţi, după care fiindu-i luate scările, şi-a confecţionat aripi din şindrilă şi a zburat câţiva zeci de metri, prăbuşindu-se la pământ. În locul unde a căzut a apărut o fântână.

Pornind din Curtea de Argeş, pe DN 7C, spre Barajul Vidraru, în comuna Arefu, sus pe creasta muntelui, se află ruinele cetăţii Poinari, strâns legată de numele lui Vlad Dracul. Menţionată pentru prima dată în 1453, fortificaţia era consolidată cu ziduri groase şi turnuri de apărare.

Pentru a ajunge la ruine trebuie să urcaţi nu mai puţin de 1480 de trepte, însă peisajul superb merită efortul, de pe vârful muntelui putând fi admirate satele, pădurile şi munţii.

Valea lui Stan

După ce treceţi de barajul Vidraru, contruit pe râul Argeş, urcând pe Transfăgărăşan, în dreptul unei curbe mari, de 180 de grade, începe Valea lui Stan. Poteca ne conduce către un pârâu cu cascade superbe, de până la 35 de metri înălţime.

Cheile formate de apă în stâncă sunt greu de parcurs şi adeseori veţi fi nevoiţi să urcaţi scări metalice şi să vă ţineţi de cablurile amplasate pe roci.

Continuând drumul spre Bâlea Lac veţi urca pe cărarea care vă duce spre nori. DN7 C este a doua cea mai înaltă şosea din ţară, după Transalpina. Străbătând Munţii Făgăraş veţi putea admira toată frumuseţea lor, oglindită în luciul lacului Vidraru.

Aproape de intrarea în ultimul tunel se află cascadea Bâlea, situată la o altitudine de 1234 de metri şi având o cădere de 60 de metri. După ce treceţi de tunel veţi ajunge putea vedea în stânga drumului Lacul glaciar Bâlea.

Rezervaţia naturală cuprinde plante şi animale ocrotite, printre acestea numărându-se floarea de colţ, capra neagră şi acvila de munte. Dacă decideţi să rămâneţi peste noapte aici pentru a vă bucura cât mai mult timp de peisajul superb, vă puteţi caza la cabana Bâlea, aflată chiar pe malul lacului, la preţuri începând de la 100 de lei pe noapte de persoană.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite