Pitesti: Piteştenii tânjesc după spaţii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele fierbinți de vară, piteștenii caută umbra și nu prea au unde să o găsească. Deși primarul Tudor Pendiuc spune că ne încadrăm în normele europene din acest punct de vedere pentru că avem câte 22 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor. Dar dacă faci o plimbare prin centru,  la 35 de grade celsius, te trec toate apele. Desigur că Piteștiul are pe harta sa și Pădurea Trivale, care, se pare, a f

Mulți dintre piteșteni sunt nemulțumiți de faptul că zona centrală a pierdut foarte mult din zestrea verde pe care o avea acum câțiva ani. Copacii au pierdut în favoarea pavelelor, iar acet lucru se simte. Nu sunt puțini nici cei care apreciază ceea ce s-a construit în zona centrală și felul în care edilul s-a gândit să schimbe fața orașului. De obicei, criticile vin din partea vechilor locatari ai centrului orașului, proprietari de zeci de ani, care au cunoscut mai multe etape din evoluția zonei.

Nimic nu-i mai frumos ca natura
Marian Alexandru, locatar în zona centrală încă din anii 1950, își amintește: „Înainte era aici un păculeţ, cu iarbă şi copaci, te plimbai pe la umbră. Exact aici, în faţa bisericii. Acum, dacă treci de magazinul Trivale, te loveşte soarele în moalele capului că nu mai ai pic de umbră. Şi acolo, în faţa primărieie, au făcut fântâna, şi e frumoasă, dar prea mult ciment. Nu faci tu oraşul mai frumos cu ciment şi pavele, tot natura e mai frumoasă.” Dragomir Florica, o doamnă venită din Olt să-şi viziteze fiica la Piteşti, este oarecum impresionaă de ce vede aici: „E frumos ce au făcut aici. Imi place, dar eu ies mai mult seara că ziua este prea cald şi nu prea ai unde să te adăposteşti de soare.” Cristina , o tânără care locuişte aproape de Pădurea Trivale, este obişnuită cu multă umbră şi cu aerul de pădure, dar  atunci când are treabă prin centru şi prinde o zi fiebinte, ocoleşte anumite zone: „Eu nu merg prin zona pavelelor. E îngrozitor. Sunt foarte stridente la culoare, galbene cu alb şi cum nu există umbră, efectiv nu mai vezi să mergi. Sper că le mai decolorează ploaia. Oricum,spaţiul verde este puţin în centru şi când spun spaţiu verde mă refer la copaci.”

 Piteştiul are specii protejate
Municipiul Piteşti are parte și de o anumită  flora ocrotită despre care oamenii nu știu în mod normal. Tisa, arborele lalea, laur, magnolia, Gingko biloba, chiparosul de baltă, castan comestibil, nuc, salcâm, japonez, cedru, arborele mamut, arborele lui Iuda. Prin Hotărârea de Guvern Nr. 18 din 1994, unii dintre acești arbori se încadrează în categoria monumente ale naturii. Îngrijirea și protejarea acestora cade în sarcina  Consiliului Local și a Ocolului Silvic.  Piteștiul are două exemplare de Gynko Biloba (o specie din Orient, frunzele sale fiind folosite în industria farmaceutică):  lângă Hotelul Victoria și în preajma  „Colegiului Brătianu", după cum ne informează Administraţia Domeniului Public Piteşi. Uniunea Europeană obligă statul român să identifice speciile și habitatele naturale de interes comunitar prezente pe teritoriul tării. Aceste zone vor face parte din rețeaua Natura 2000, Arii Speciale de Protecție Avifaunistică și Situri de Interes Comunitar. Ulterior sunt desemnate de Comisia Europeana de Arii Speciale de Conservare. De menționat este și faptul că ADP-ul piteștean a primit cel mai mare buget dintre toate serviciile subordonate Primăriei, iar pentru întreținerea spațiilor verzi se vor cheltui anul acesta 7,93 milioane de lei. De altfel, ADP este și serviciul cu cel mai mare număr de angajați, respectiv 960.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite