Piteşti: Piteştenii câştigă legal bani în străinătate fără să muncească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea celor care şi-au pierdut locul de muncă în străinătate şi-au depus actele pentru şomaj în ţara unde au lucrat cu acte în ultimii ani.

Recesiunea economică a închis porţile celor care preferă munca în străinătate. Lunar, 20-30 de argeşeni se întorc acasă, însă foarte puţini solicită să muncească în ţară. Marea majoritate a celor care au muncit cu forme legate în afara graniţelor ţării aleg varianta şomajului în localitatea unde au muncit în ultimii ani, pentru că indemnizaţia le asigură în continuare un trai decent pentru încă un an de zile.

În ţară, indemnizaţia de şomaj este de 100 de euro
În mai, au fost înregistrate la Agenţia Judeşeană de Ocupare a Forţei de Muncă 20 de argeneni care s-au întors de la muncă în străinătate. Dintre acestea, doar trei şi-au găsit un loc de muncă în ţară, restul solicitând să devină şomeri la fostul loc de muncă. „Din cele 20 de persoane care s-au întors în ţară în luna mai, 15 au muncit în Spania. Dacă au lucrat minim 8 luni într-un stat membru este în avantajul lor să ceară ajutor de şomaj în străinătate. În Spania, spre exemplu, şomajul porneşte de la 800 de euro, pe când în România, indiferent
de perioada lucrată, indemnizaţia de şomaj este de 75% din salariul salariul minim pe economie, adică undeva la 100 de euro lunar.”, precizează directorul AJOFM, Mihai Oprescu. Totodată, legea şomajului din România, are următoarele prevederi în privinţa perioadei pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj: maxim 6 luni, pentru absolvenţi şi pentru cei care au lucrat 1 an; 9 luni, pentru persoanele care au o vechime la ultimul loc de muncă de până la 5 ani; şi 1 an, pentru o vechime ăn câmpul muncii de peste 10 ani.
"Câştig lunar 1.000 de euro şi stau acasă, în Piteşti"
Legislaţia din străinătate, le permite argenilor chiar să stea în România şi să presteze eventual munca la negru pe perioada şomajului. „  Sunt şomer în Spani de două lună. Câştig pe lună 1.000 de euro, şi stau acasă, în Piteşti. Nu trebuie să merg acasă decât o dată la trei luni, pentru a mă prezent la Oficiul pentru ocuparea Forţei de Muncă. Merg însă lunar în Spania pentru a-mi ridica banii. Îmi convine pentru că mi-am revervat din timp bilete de avion şi un drum nu mă costă mai mult de 60 de euro”, spune Adrian State (29 de ani), care a luncit în Spania, în construcţii, timp ce 4 ani. Un alt piteştean, care a muncit tot în Spania,  a fost şi mai inventiv şi nu mai este nevoit să străbată în fiecare lună mii de km. „Mi-am deschis un cont la o bancă din Spania care are sucursală şi în Piteşti. Banii din şomaj îi ridic astfel de aici, cu cardul. Timp de un an o boieresc, iau lunar 1.100 de euro”, se laudă Viorel Radu (33 de ani).

Spania: trei ani de muncă, unul de ajutor de şomaj

Pentru a primi un ajutor de şomaj de 1.000 de euro lunar în Spania, o persoană trebuie să fi câştigat în ultimele trei luni de angajare un salariu de aproximativ 1.430 de euro pe lună. La fiecare an muncit se acordă 4 luni de şomaj. Astfel, pentru a beneficia de un an de şomaj, o persoană trebuie să fi muncit aproximativ trei ani, neîntrerupt. Şomerii din Spania sunt obligaţi, o dată la trei luni, să se prezinte la Oficiul pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a da o declaraţie conform căreia nu şi-au găsit un loc de muncă. (Roxana Pall, Castellon)


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite