Piteşti: Piteştenii cer Direcţitei Sanitar-Veterinare, otravă pentru pisici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:  Piteştenii cer Direcţitei Sanitar-Veterinare, otravă pentru pisici
Piteşti: Piteştenii cer Direcţitei Sanitar-Veterinare, otravă pentru pisici

În Piteşti, nu există scară de bloc care să nu aibă, la subsol, vreo cinci-şase pisici. Locatarii mai sensibili spun că, mai ales în perioadele de împerechere a mâţelor, sunt exasperaţi de miorlăitul acestora. Mulţi dintre ei le-au cam pus  gând rău pisicilor.

Sătui până peste cap  de câini, piteştenii sunt stresaţi, acum, şi de pisici. Direcţia Sanitar -Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimnentelor ( DSVSA ) a primit anul acesta zeci de  telefoane care reclamau  înmulţirea exagerată a pisicilor. 

”Pisicile au perioade diferite de imperechere, în funcţie de vârstă, aşa că piteştenii se plâng tot timpul anului de zgoomotul pe care acestea îl fac în perioada în care sunt în călduri.  Primim câte 5-6 telefoane pe lună! Oamenii vor să ştie de unde pot cumpăra otravă pentru pisici. Noi nu avem cadrul legal ca să le  putem oferi aşa ceva. În plus există o serie de norme care protejează animalele.” , explică Ionel Vişinescu, directorul DSVSA Argeş.

 “Trebuie să existe o soluţie să scăpăm de ele”

Exasperaţi de câinii maidanezi care  nu mai încap în biobaza de la Smeura, piteştenii se tem că în curând se vor confrunta cu aceeaşi problemă şi vis-avis de pisici.

“Trebuie să existe o soluţie să scăpăm cumva de ele, sau măcar să fie sterilizate ca să nu se mai înmulţească, şi să moară natural. Sunt pline de purici şi microbi şi reprezintă o susă de boli pentru copii noştri, care, pe unde s-ar juca, dau de pisici. Nu ne-ajung câinii  aştia care oricum sunt prea mulţi?!”, spune Mădălina Tudor din cartierul Prundu.

Mulţi se plâng că felinele au devenit tot mai agresive. ”Sar prin aerisirea de la subsol şi te trezeşti cu ele in faţă. Abia am dat jos una care se prinsese de pantaloni. M-am uitat atent să nu mă fi zgâriat, că doamne-fereşte, te trezeşti cu turbare. Nu sunt toate agresive dar pericolul există.”, spune Gheorghiţă Dumitru  din Tudor Vladimirescu.

 Cel mai recent caz de rabie la pisici a apărut în urmă cu aproape trei luni. E drept că nu în Piteşti, dar tot în judeţ, la Albeşti. 

”Din senin o pisică s-a repezit la un bărbat, în plină stradă, şi l-a muşcat. Oamenii au prins-o şi au omorât-o. Ulterior  s-a confirmat că pisica avea rabie. Nu este un caz singular!”, spune Ionel Vişinescu, directorul DSVSA Argeş.

  La secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean,  anul acesta s-au prezentat aproape 30 de  persoane muşcate sau zgâriate de pisici.

”În general, vara, când sunt mai multe activităţi în aer liber, avem mai multe astfel de cazuri. Media este de doi-trei pacienţi pe lună, totuşi, mai puţini faţă de cei care se prezintă la noi cu plăgi provocate de câini.”, spune dr. Mirela Roxana Rusnac, medic secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Argeş.

Singura soluţie -  castrarea

În Argeş există  peste 20 de mii de pisici. Cele mai multe se află în Piteşti. Nici măcar cele cu stăpân nu sunt, toate, vaccinate. Anul acesta au fost imunizate împotriva rabiei şi a altor boli, doar 1300 de exemplare.

 ”Este greu să le contabilizezi ca să ai o evidenţă exactă a acestora. Potrivit estimărilor nostre, ar fi vorba de 20-30 de mii de pisici în tot judeţul, din care, cam două treimi se află în Piteşti.  O soluţie pentru limitarea înmulţirii lor ar fi castrarea. Noi suntem dispuşi să încheiem partenriate cu primăriile şi să le punem la dispoziţie  personal calificat în acest sens, însă, cheltuielile cu castrarea  vor trebui suportate de autorităţile locale.”, precizează conducerea DSVSA.

  La cabinetele veteinare din Piteşti, castrearea unui pisoi ajunge până la 200 de lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite