Petre Sandu este veteranul frizerilor din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai cunoscuţi frizeri din oraş. În cei aproape 50 de ani de meserie i-au trecut prin mână sute de ucenici şi se mândreşte că mulţi dintre ei şi-au deschis propriile afaceri.

A învăţat să tundă când nici nu treminase şcoala generală şi de-a lungul carierei sale a tuns sute de mii de oameni. Lucrează de 40 de ani ca frizer, această meserie fiind o mare pasiune.
Petre Sandu a învăţat tainele artei coafurilor şi tunsului singur, fără să fie şcolit în acest sens. Pentru i-a plăcut meseria, nu a putut renunţa niciodată la ea, nici măcar acum, când este pensionar.


S-a perfecţionat în armată
Când era copil mergea la frizer să se tundă şi era mereu impresionat de halatele albe ale „meseriaşilor“, de ţinuta şi îndemânarea lor. I-a urmărit mereu cu mare ateneţie pentru a prinde mişcările şi secretele acestei meserii.
Mai apoi a început să exerseze pe la prieteni, rude, cunoştinţe, iar în armată a făcut practica cea mai serioasă. „În armată am învăţat să tund cel mai bine, practic atunci mi-am desăvârşit tehnica, pentru că am avut ocazia să exersez foarte mult“, spune Petre Sandu.
După armată s-a angajat la CPL, dar a continuat să practice şi meseria de frizer. După zece ani, a renunţat la postul de la CPL şi s-a angajat la Cooperatica „Prestarea“, ca frizer.
„Nu am ţinut cont cât de mult lucrez. Mi-a plăcut, am învăţat şi încă îmi place această meserie foarte mult“, spune frizerul.


Frizerul feţelor bisericeşti
De-a lungul vieţii, Petre Sandu a învăţat tot ce trebuie făcut pentru a-şi aranja clienţii cât mai bine, de la tuns, aranjat, până la bărbierit. Poate realiza cam orice model de tunsoare de păr sau de barbă, sau orice coafură îşi doreşte o clientă. La el vin să se tundă şi să-şi aranjeze bărbile chiar şi feţe bisericeşti, călugări şi preoţi.
„Şi la aranjarea unei bărbi e de lucru, depinde ce vrea omul, dar o barbă poate fi aranjată în sute de feluri“, spune Petre Sandu.


Îi învaţă şi pe alţii meserie
Pe lângă faptul că la aproape 70 de ani lucrează cât e ziua de lungă, îi mai învaţă şi pe cei care vor să ştie această mereie, tainele frizeriei. În cei aproape 50 de ani de experienţă i-au trecut prin mâini sute de ucenici. Acum are doi „elevi“ care vin, urmăresc, le explică totul în cele mai mici detalii şi se simte mândru când vede că protejaţii săi învaţă. Mulţi dintre ucenicii lui au acum propriile frizerii. „Eu nu vreau să ţin doar pentru mine ce ştiu. Îi învăţ şi pe alţii care vor să înveţe meserie. Un elev bun, care este pasionat de asta şi vrea să înveţe, poate deprinde binişor meseria în câteva luni“, spune frizerul.


Îndemânare şi ochi buni
Nu oricine poate deveni un bun frizer. Trebuie să facă totul cu plăcere, să intuiască ce vrea clinetul, să vorbească frumos cu el, indiferent de pretenţiile acestuia. Mai are nevoie de o vedere foarte bună, îndemânare şi formă fizică. „Ca frizer lucrezi poate şi 12 ore în picioare, ai nevoie de o oarecare formă fizică, asta pe lângă îndemânare, imaginaţie şi un ochi bun“, spune Petre Sandu.
Îşi învaţă elevii să fie răbdători cu clienţii şi să ştie să asculte dar mai ales să lucreze în aşa fel încât să le placă şi lor ce au făcut. „Dacă ţie ca frizer îţi place lucrarea pe care ai făcut-o, aproape sigur că şi omul va fi mulţumit“, explică frizerul.

Profil
Data şi locul naşterii: 10 mai 1940, comuna Stolnici, judeţul Argeş
Studii: Şcoala Profesională de Industria Lemnului Bucureşti
Experienţă: 40 de ani ca frizer şi aproape 10 ani ca şef de secţie la Combinatul pentru Prelucrarea Lemnului Piteşti
Stare Civilă: căsătorit cu Ioana, are doi copii, Mihaela şi Dan
Ce-i place:
„Ordinea, să înveţe lucruri noi, să-şi facă toată treaba în gospodărie singur, de la zidirea propriei case şi până la realizarea de tapiţerii şi mobilier“, spune frizerul.
Ce nu-i place:
„Detest mincinoşii, leneşii, oamenii fără voinţă şi tinerii care nu au învăţat să respecte pe nimeni şi nimic“, explică Petre Sandu.

Întrebări şi răspunsuri:
Copiii dumneavoastră au deprins aceast meserie?
Şi Mihaela şi Dan au învăţat această meserie. Dan însă a urmat o carieră militară, iar fata, mi-a călcat pe urme în totalitate şi a devenit şi ea coafeză. Acum este şefă de salon de coafură.
Se poate trăi din „captele“ altora?
Se poate trăi, pentru că este o meserie mereu căutată. Desigur că trebuie şi noi să ne adaptăm la criză şi să cerem preţuri de bun simt. Desigur că nu te îmbogăţeşti din asta.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite