Petarde confiscate de oamenii legii. Vezi aici ce amendă riști dacă folosești petarde de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petardele au fost confiscate de jandarmi (foto IJJ Argeș)
Petardele au fost confiscate de jandarmi (foto IJJ Argeș)

Oamenii legii au desfășurat în ultimele zile mai multe acțiuni care au avut ca scop depistarea persoanelor care comercializează petarde și artificii. Jandarmii argeșeni au descoperit la sfârșitul săptămânii trecute, în zona târgului săptămânal, un piteștean care avea la vânzare 180 de petarde ambalate în trei cutii și patru petarde cilindrice, de 18 cm lungime.

Florea Oane, de 53 de ani, s-a ales cu dosar penal pentru nerespectarea regimului materiilor explozive. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an.

Poliţiştii Secţiei 1 au organizat marți o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii folosirii ilicite de articole pirotehnice. Astfel, l-au identificat pe un bărbat de 40 de ani din comuna Călinești care deținea 157 de cutii de petarde, Ion Adrian Chiriac alegându-se cu un dosar penal.

Aceeași soartă a avut-o și Ilie Pârvu care a fost prins luni noapte de Polițiștii orașului Mioveni, având asupra sa 2 kilograme de petarde și artificii. Obiectele artizanale pirotehnice i-au fost confiscate și pe numele bărbatului de 56 de ani s-a întocmit un dosar penal.

Compartimentul de Prevenire împreună cu Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase atrag atenţia asupra folosirii artificiilor și petardelor.  Articolele pirotehnice trebuie sã aibã inscripţionate în limba română categoria din care fac parte (categoria 1 şi P1 – singurele acceptate de lege pentru comercializare şi utilizare în scop de divertisment), instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.

 -  Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea mãsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

- Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în urmãtoarele situaţii:
      a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobãrii autoritãţilor locale;
      b) la o distanţã mai micã de 50 m de construcţiile de locuinţe cu pânã la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţã de cele cu peste 4 niveluri;
      c) la o distanţã mai micã de 500 m de instalaţiile electrice de înaltã tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
      d) la o distanţã mai micã decât cea prevãzutã de reglementãrile în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintã pericol de incendiu sau explozie;
      e) în locurile în care existã riscul producerii de alunecãri de teren, avalanşe sau cãderi de pietre;
      f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerãri de persoane;
      g) la o distanţã mai micã de 500 m de pãduri.

Categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc  foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;

Categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articole pirotehnice de scenă care prezintă un risc scăzut.
Sunt acceptate la folosire doar artificiile (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, obiecte zburătoare luminoase).

Cei care nu respectă prevederile legale, riscă amenzi de la 3.000 la 7.500 de lei și pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an.


   



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite