FOTO INEDIT La Mălureni, s-a inventat strada care trece prin grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râul Vâlsan a distrus drumul de acces în satul Şoptana, locuitorii care au maşini şi căruţe fiind nevoiţi să folosească grădina unui vecin pe post de stradă, pentru a putea intra sau ieşi din sat. 

Un sat uitat de Dumnezeu, dar, înainte de toate, uitat chiar de autorităţi. Aşa se poate descrie în câteva cuvinte localitatea Şoptana, din comuna Mălureni.

Din cauza ploilor din ultimele luni, râul Vâlsan, care trece în imediata vecinătate a drumului de acces în cătun, şi-a schimbat de mai multe ori vadul, ajungând acum să erodeze strada, neasfaltată de altfel,  până ce, în anumite locuri, aceasta a ajuns la o lăţime de o jumătate de metru. În aceste condiţii, cele peste 40 de familii care-şi duc veacul în zonă sunt în pericol de a rămâne izolate.

image

Aşa arată acum drumul public din Şoptana. Foto: Adevărul de Seară Piteşti

Grădina a devenit stradă

Disperaţi că nu mai pot trece cu maşinile şi căruţele, ei au sacrificat grădina unui sătean şi au transformat-o în... drum, neavând altă soluţie de a ajunge în sat.

„A venit şi primarul să mă roage să-i las să treacă, pentru că pe drum nu se mai poate. Au „mâncat” apele până aproape de gardul meu şi vor mai mânca în continuare. Eu am zis să fac un bine până reface Primăria drumul, dar văd că n-au de gând să investească”, spune proprietarul Iulian Dumitraşcu.

Problema care se pune este însă că pământul din grădină, nefiind tasat, este o adevărată capcană pentru şoferi, care de multe ori se văd împotmoliţi în nămolul înşelător.

image

"Strada" din grădină este capcană pentru şoferi. Foto: Raluca Nicula

„Pământul este foarte moale, mai ales că în ultima vreme a plouat, şi am rămas cu maşina în noroi. A fost nevoie de intervenţia sătenilor ca să mă scoată din tranşeele umplute cu apă, au venit vreo cinci oameni, care au împins maşina, altfel acolo rămâneam”, ne-a spus Adrian, unul dintre şoferii ghinionişti.

Uite puntea, nu e râul

Din cauză că râul şi-a schimbat cursul, vechea punte, ridicată în urmă cu  zece ani, nu-şi mai are rostul, şi asta pentru că apa curge la 50 de metri distanţă de ea. Pentru a ajunge la strada principală, şi anume DJ 703I oamenii au fost nevoiţi să ridice alte punţi provizorii, pe care apele mari le-au măturat de fiecare dată.

image

Pe sub punte, nu mai trece râul... Foto: Raluca Nicula

„Să ştiţi, că râul a trecut, de fapt, pe acolo unde se află acum, nu unde a fost construită puntea. E adevărată vorba că râul îşi caută vadul. Am fost nevoiţi să facem o punte mai mică, ca să poată trece femeile bătrâne la biserică şi copii la şcoală, aceasta fiind o scurtătură spre localitatea Mălureni”, spune Dumitru Băluţă, un locuitor din Şoptana.

Lucrare de 700 000 de lei

Primarul comunei Mălureni spune că a încercat de nenumărate ori să rezolve situaţia în zonă, dar că, fără bani mulţi, nu se poate remedia problema definitiv.

„Avem studiu de fezabilitate şi am înaintat o adresă şi către Consiliul Judeţean, şi către Apele Române, Prefectură sau Drumuri Judeţene, E nevoie de o lucrare amplă, de regularizare a albiei, de construirea unei punţi, de fapt de extindere a celei deja existente sub care acum nu mai curge râul, dar şi de consolidare, cu bolovani, a marginii drumului. Am făcut noi un calcul şi totul ar costa în jur de 7 miliarde de lei vechi. Sperăm ca în primăvară să ne putem apuca de lucru, dacă primim finanţare”, spune Alexandru Cristescu, primarul comunei Mălureni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite