Piteşti: Alarmant: Pericol de explozii în şcolile şi grădiniţele argeşene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Alarmant: Pericol de explozii în şcolile şi grădiniţele argeşene
Piteşti: Alarmant: Pericol de explozii în şcolile şi grădiniţele argeşene

Mai mult de jumătate dintre unităţile şcolare din Argeş sunt dotate cu centrale termice fără autorizaţie.

Inspectoratul de Stat pentru Cazane şi Instalaţii de Ridicat (ISCIR) a încheiat acţiunea de verificare a tuturor centralelor pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor din judeţul Argeş.


În urma controalelor, din cele 320 de unităţi dotate cu astfel de sisteme, 187 au centrale termice care nu respectă normele în vigoare, punând în pericol viaţa copiilor şi a cadrelor didactice.

„În unele situaţii, nu a existat documentaţie sau a fost vorba de firme neautorizate care au montat centralele. Din păcate, pericolul este iminent“, a declarat Valeiu Tudor, inspector şef la ISCIR.


La unele şcoli din judeţ, inspectorii au descoperit că centralele termice sunt exploatate de personal neautorizat.

 „Unele centrale nu sunt exploatate de fochişti de meserie, aşa cum prevede legea. Este un mare pericol pentru că în orice moment se poate produce un accident“, a mai spus Valeriu Tudor.


Responbabilitatea, pasată de la o instituţie la alta
Conducerea ISCIR spune că a sesizat Instituţia Prefectului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a cere respectivelor unităţi să rezolve problemele, în cel mult o lună.

„După 30 de zile vom merge din nou în control în unităţile şcolare cu probleme şi de data aceasta vom trece la amenzi, acolo unde situaţia o impune“, subliniuază inspectorul-şef de la ISCIR.


De partea cealaltă, Inspectoratul Judeţean Şcolar (ISJ) Argeş spune că nu intră în atribuţiunile lui rezolvarea acestor probleme şi a trimis raportul ISCIR către consiliile locale.

 „Dacă factorii de decizie direct implicaţi ar fi mai responsabili, acum am avea nu una, ci două autorizaţii valabile pentru centralele termice în fiecare instituţie de învăţământ. Noi am înaintat raportul celor de la ISCIR consiliilor locale unde sunt probleme. Sper ca toate deficienţele să se rezolve în cel mai scurt timp, pentru că pericolul este iminent“,  a declarat Gabriel Bratu, inspector general la ISJ Argeş.
Centrală termică, „butonată“ de femeia de serviciu
În Piteşti, unităţile şcolare cu probleme sunt Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“, Şcoala nr. 20 şi Grădiniţa cu Program Normal „Valea Rea“. Cei responsabili nu sunt însă cu toţii conştienţi de pericolul la care îi expun pe copii. Spre exemplu, la Grădiniţa „Valea Rea“, unde zilnic merg 21 de micuţi, centrala termincă este butonată de femeia de seviciu.


„Mi-a spus în urmă cu câteva zile femeia de serviciu că nu ştiu ce problemă ar fi cu centrala termică. I-am anunţat pe cei care au montat-o în urmă cu un an să vină la faţa locului să verifice cum stau lucrurile“, a declarat Silvia Neagoe, directoarea Şcolii nr. 6 de care aparţine Grădiniţa „Valea Rea“.

Ea a mai spus că deocamdată nu poate angaja un fochist având în vedere că se fac reduceri de pesonal.

 „Dar, dacă legislaţia asta prevede, voi solicita inspectoratului un post de fochist“, a spus directoarea. Amenzile pentru conducerile unităţilor şcolare care pun în pericol viaţa copiilor sunt cuprinse între 30.000 şi 150.000 de lei, infinit mai mici însă decât o viaţă de om.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite