Pensionarii argeşeni stau la coadă pentru un împrumut de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care au solicitat un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Piteşti a crescut cu un sfert faţă de zilele obişnuite. Oamenii se îndatorează pentru că vor să continue tradiţia şi să aibă pe masa de Paşte miel, pastramă şi alte bunătăţi.

Cozi interminabile la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Piteşti. Zeci de oameni, trecuţi de prima tinereţe, vin încă de la primele ore ale dimineţii să facă solicitare de acordare a unui împrumut sau chiar să-şi ridice banii.

Toate ghişeele instituţiei sunt luate cu asalt, iar reprezentanţii instituţiei spun că numărul celor care vor un ajutor financiar înainte de Paşte a crescut cu 25%.

“În aceste zile de dinaintea sărbătorilor am dat cam 50 de împrumuturi pe zi, cu 15 mai multe decât în zilele obişnuite. Oamenii vin şi ne spun că nu le ajunge pensia să facă o masă aşa cum cere tradiţia, sunt mulţi la care vin copiii sau nepoţii în vizită şi vor şi ei să facă faţă”, ne-a spus Ion Zarzără, consilier în cadrul CARP Piteşti.

“Altfel nu am fi avut cum să facem faţă”

Printre cei care au venit bucuroşi, ieri, să-şi ridice banii solicitaţi se numără şi Dumitru Luţă (54 de ani) din comuna Căteasca. După ce a prezentat actele de identitate la ghişeu şi a semnat mai multe acte, pensionarul a primit banii pe care îi număra cu emoţie: 2700 de lei. Tocmai buni pentru a-şi rezolva problemele şi a-i rămâne şi pentru a petrece Paştele aşa cum se cuvine.

image

“Am făcut cerere acum două zile şi sunt bucuros că mi s-a aprobat. Din aceşti bani o să-i dau şi fiului meu care se căsătoreşte să-şi ia verighete şi ne rămân şi mie şi soţiei pentru ne pregăti cum trebuie de sărbători. Altfel nu am fi avut cum să facem faţă, dacă nu ne-am fi împrumutat de aici”, ne-a spus bărbatul.

Alături, soţia sa, Florentina (51 de ani) ne spune bucuroasă că de la ghişeu va pleca direct în piaţă pentru cumpărături.

image

Dumitru şi Florentina Luţă (foto: Raluca Nicula)

“Eu am lucrat, m-au dat în şomaj şi de câteva luni nu mai am niciun venit. Trăim decât din pensia soţului, de 700 de lei. Încă din anul 2000 ne împrumutăm de aici, pentru că suntem depăşiţi de greutăţi. Mă bucur că avem bani acum să luăm şi noi un miel, nişte pastramă, trebuie să păstrăm tradiţia”, ne-a spus doamna Luţă.

Atenţie, se închid ghişeele!

Suma maximă pe care o poate împrumuta un pensionar de la CARP este de 6000 de lei. În aceste zile, majoritatea oamenilor au dorit sume de până la 2000 de lei.

Ghişeele instituţiei mai sunt deschise până mâine la ora 15, dar cei care vor dori un împrumut nu mai pot primi banii înainte de Paşte, pentru că trebuie să treacă două zile din momentul depunerii cererii până în cel al încasării banilor.

Cei care iau un împrumut de până la 3000 de lei îi vor restitui în 18 rate, cu dobândă de 8% la scadenţă, iar pensionarii care ridică între 3000 şi 6000 de lei, vor plăti 24 rate, cu aceeaşi dobândă.

Casa de Ajutor Reciproc din Piteşti numără 19 500 de membri şi are un fond social de peste 15 milioane de lei.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite