Piteşti: Firma lui Penescu trimite în şomaj 450 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Firma lui Penescu trimite în şomaj 450 de angajaţi
Piteşti: Firma lui Penescu trimite în şomaj 450 de angajaţi

În luna august 880 de argeşeni vor rămâne fără loc de muncă, cei mai mulţi provenind de la firmele familiei proprietarului FC Argeş Şase firme au notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş cu privire la disponibilizările ce vor fi operate  în cursul lunii viitoare.

Tăvălugul concedierilor continuă. 880 de oameni îşi vor pierde peste câteva zile locul de muncă. Notificările curg la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM) Argeş.
Argecom a anunţat pentru luna august 150 de disponibilizări. Şi Trustul de autostrăzi, drumuri şi poduri va trimite acasă, de luna viitoare, 55 de oameni, în timp ce un alt angajator de pe piaţa locală, Apartamentul, va trimite în şomaj 150 de oameni. Lor li se adaugă alţi 15 salariaţi de la Construcţii - Reparaţii Mioveni, care din august nu vor mai veni la muncă. Cea mai gravă situaţie este la grupul de firme PIC. 450 de angajaţi ai companiei deţinută de familia patronului FC Argeş, Cornel Penescu, nu vor mai avea de lucru luna viitoare.
„Dinainte de Paşte stau în tensiune. Arestarea lui Cornel Penescu ne-a ţinut pe toţi cu sufletul la gură. Eu, una, m-aşteptam să se întâmple odată şi-odată şi treaba asta, dar speram că nu aşa curând. Nu ştiu ce-o să facem şi pe unde o să ne ducem că toţi angajatorii sunt în criză“, spune F. M., una dintre salariatele PIC.

Din ianuarie s-a dublat numărul şomerilor
Disponibilizările nu se opresc însă, în august. Trei firme din Argeş au anunţat deja că în septembrie vor trimite acasă, cumulat, 260 de oameni.  Este vorba despte Alprom (150 de persoane), CEZ Servicii (35 de persoane) şi Energia Security Serv (75 de persoane).
În primul semestru al acestui an, în judetul Argeş şomajul  s-a înscris pe o pantă ascendentă, numărul şomerilor crescând de la o luna la alta.
Dacă la sfârşitul anului 2008, în evidenţele AJOFM Argeş figurau 13.031 de persoane (6.278 şomeri indemnizaţi), corespunzător unei rate a somajului de 4,8%, astăzi-dimineaţă, numărul şomerilor a ajuns la 19.999 (13.449 şomeri indemnizaţi), cu o rată a şomajului de 7,3%. Astfel, numărul şomerilor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj s-a dublat într-un interval de numai 6 luni.

Partea plină a paharului

Cu toate acestea, conducerea AJOFM Argeş susţine că de la începutul anului circa 4.000 de şomeri şi-au găsit un loc de muncă.
„Chiar dacă numărul total al şomerilor a crescut, începând cu luna martie, numărul celor nou înregistraţi este în scădere. Totodată se constată o creştere constantă a numărului de angajări din rândul şomerilor, de la mai puţin de 300‚ în luna ianuarie, la peste 900 în iunie“, spune Mihail Oprescu directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de muncă Argeş.
Dintre cei 4.000 de şomeri care şi-au găsit un loc de muncă 154 au fost încadraţi după înscrierea lor într-un program de formare profesională, 245 au beneficiat de prime care se acordă pentru angajarea înainte de expirarea şomajului, 44 absolvenţi au primit prime de încadrare, iar 84 someri au beneficiat de prime de încadrare în localităţi aflate la peste 50 km faţă de domiciliu.
Din luna mai a început programul de subvenţionare a locurilor de muncă pentru lucrări de interes public, AJOFM Argeş acordând subvenţii pentru 25 de primării din judeţ.
Această subvenţionare a forţei de muncă, spune conducerea AJOFM Argeş, a permis primăriilor încadrarea în muncă, pe o perioadă determinată, a 233 şomeri. Din nefericire, în acest an, din cauza lipsei de fonduri, s-a renunţat la subvenţionarea locurilor de munca pentru tinerii absolvenţi şi pentru categoriile defavorizate.
 „Cele 450 de disponibilizări se referă la întregul grup Pic, încluzând toate diviziile noastre, de la producţie, construcţii până la hipermarket. Dată fiind criza economică generală, vânzările au scăzut în toate diviziile, motiv pentru care am apelat la această soluţie. Vom păstra oamenii cei mai buni, disponibilizările urmând să se facă din rândul celor cu rezultate mai slabe“, au declarat, în această dimineaţă, reprezentanţi ai conducerii grupului Pic.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite