Paul Smadea profesorul pentru care a cântat imnul naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Smadea este un profesor din „garda veche", serios faţă de profesia lui şi care îşi respectă „materia" aleasă. Face cu elevii lui mai mult decât sport şi nu face compromisuri.

Pregăteşte echipele de baschet, volei şi handbal la Şcoala nr. 11 din Piteşti şi atunci când copiii lui au meci, îl poţi vedea pe marginea terenului dându-le indicaţii cu tot sufletul. Echipele  pregătite de el au obţinuut locul al doilea la Olimpiada Naţională a Sportului (băieţii din echipa de baschet), iar echipele de baschet băieţi şi fete au şapte titluri de campioni judeţeni până acum.

Respect pentru meserie

Profesorul Paul Smadea îşi face meseria cu aspect şi cu pasiune. Aşa a fost educat, aşa a crecsut şi aşa s-a format. „Nu trebuie să-ţi fie ruşine de meseria pe care ţi-au ales-o", spune acesta, gândindu-se şi la cei din generaţia tânără care aleg profesia de dascăl, dar nu o şi respectă.

„Pentru mine, ca profesor de sport, ţinuta este importantă. Pentru mine, această ţinută sportivă este ca o uniformă, de aceea le cer şi elevilor mei acelaşi lucru. Indiferent că pot face sau nu efort, eu le cer să vină la oră şi să poarte echipament sportiv", spune profesorul. 

A cântat imnul pentru el

Paul Smadea nu este doar un profesor excelent, ci a fost şi un sportiv excelent. Inclinat spre polivalenţa sportivă, Paul Smadea a practicat polo, fotbal, volei şi handbal şi atletism în timpul facultăţii. Polo juca în echipa Sportului Studenţesc, volei în divizia B, la fel şi handbal. „Pe atunci nu aveam nevoie de nimic material vorbind. Din aceste activităţi îmi asiguram tot ceea ce aveam nevoie", îşi aminteşte dascălul. În peroada 1964-1968 Paul Smadea a devenit multiplu Campion Naţional la atletism şi Campion Balcanic, fiind pregătit de antrenori şi profesori precum Gabi şi Mihai Bădescu şi Vichi Bădescu, toţi de la CSM Câmpulung, unul dintre cele mai bune cluburi sportive din ţară. În timpul facultăţii a fost coleg cu legende ale sportului românescu, printre care Ţiriac, Radu Voinea sau Octavian Belu. „Pe vremea ceea studentul era într-adevăr student şi cu adevărat se învăţa carte", spune profesorul.

Baschetul, cel mai inteligent sport

Dintre toate sporturile pe care le-a practicat şi mai apoi „predat", Paul Smadea consideră baschetul ca fiind cel mai inteligent sport. „Jucătorul de baschet are nevoie de inteligenţă. Primul principiu după care eu selectez un copil care să încapă să înveţe baschet este acela că nu trebuie să aibă note sub 7, pentru că astfel mă asigur şi că este suficient de inteligent pentru acest joc şi că nu voi avea probleme vreodată cu părinţii,", spune profesorul.

Dezamăgit de învăţământul românesc

Este un profesor cu multă experienţă, fost campion, care a învăţat ce înseamnă să munceşti pentru rezultate, şi, din păcate, vede sistemul românesc de învăţământ ca pe o sanie care coboară cu viteză din ce în ce mai mare şi nimeni nu încearcă nimic să oprească această cădere. „Învăţământul românesc, ca toată societatea, de altfel, sunt ca o sanie care coboară cu viteză din ce în ce mai mare şi nimeni nu face nimic să o oprească", spune profesorul. „Eu sunt un optimist, dar nu ştiu până unde mai poate fi împins şi acest optimism", încheie dascălul.

Profil:

Data şi locul naşterii: 24 mai 1950 Câmpulung

Studii: Insititutul de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, secţia atletism

Experienţă:  De 37 de ani este cadru didactic, din anul 1979 este profesor la Şcoala nr. 11 Mihai Eminescu din Piteşti

Familie: căsătorit, are două fete

Ce-i place:

Sportul, noul, aventura, dar şi tot ceea ce este vechi şi durabil.

Ce nu-i place:

Lipsa de implicare, neseriozitatea, direcţia în care merge societatea românească.

De ce aţi rămas în ţară?

La un moment dat, pe vreme când făceam sport de performanţă, înainte de 1989, am încercat să rămân în Italia şi nu a fost posibil. Apoi nu am mai putut pleca şi am ales să mă ocup de elevi.

Cum vedeţi copiii din ziua de azi?

Copiii din ziua de azi nu mai ştiu să se joace. Eu asta încerc să-i învăţ, în primul rând să se joace activ. Dacă la ora mea copilul nu se joacă, nu transpiră, nu mi-am realizat scopul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite