Păstrăvul la mare căutare pentru masa de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia spune că de Revelion se mănâncă peşte ca să îţi meargă bine în noul an. La păstrăvăria de la Dâmbovicioara peştele este la mare căutare pentru turiştii care vor să respecte tradiţia şi ţin cont de superstiţia din bătrâni.

“Cine mănâncă peşte este iute, dar cine mănâncă păstrăv este cel mai iute!”, spune şeful ocolului Silvic Rucăr. Se pare că mulţi turişti, dar şi argeşeni, veniţi în zona Rucăr-Bran, vor să fie cei mai iuţi în anul 2010. Păstrăvăria din comuna Dâmbovicioara a fost luată cu asalt de cei dornici să cumpere peşte. Conform tradiţiei este bine să mănânci peşte în noaptea de Revelion ca să înoţi prin viaţă în noul an, ca peştele prin apă. Din bătrâni se spune că primul aliment pe care îl mănânci în noul an e peştele ca să îţi meargă bine tot anul şi banii să se înmulţească precum solzii săi.


Un kilogram de păstrăv costă 18 lei
Păstrăvăria din comuna Dâmbovicioara, situată la 85 km de Piteşti, este locul ideal de unde puteţi să cumpăraţi peşte proaspăt. Situată în inima munţilor Piatra Craiului, pe cheile Dâmbovicioarei, crescătoria de păstrăvi a fost înfiinţată în anul 1960 şi produce între 12 şi 15 tone de peşte anual. Drumul până aici şerpuieşte printre munţi, peisajul fiind superb. Păstrăvăria poate fi vizitată de oricine doreşte. Pentru a cumpăra peştele veţi merge pe un pod de fier, deasupra unor bazine pline cu apă limpede din râul de munte în care se află peştii. Cu un minciog, o plasă special de pescuit, aceştia sunt  scoşi din bazin chiar în faţa dumneavoastră şi vă sunt vânduţi vii. Preţul unui kilogram de păstrăv este de 18 lei.


Păstrăvăria de la Dâmbovicioara este populată cu puiet crescut în staţia de incubat de la Cândeşti. Peştii sunt sortaţi pe categorii şi pe mărimi ca să nu se mănânce între ei şi crescuţi apoi timp de 2 ani până când ajung la greutatea de 150 – 180 de grame şi sunt scoşi la vânzare. 


“Luna Decembrie este o lună de vârf la vânzări, vinde peste 1,5 tone. Vânzările sunt susţinute şi de turism, oamenii pot veni să viziteze păstrăvăria. Sunt oameni care vin de Braşov, de la Bucureşti, Piteşti, special să cumpere peşte pentru sărbători. Pleacă cu cel puţin 3-4 kilograme fiecare.”, spune Nicodim Oancea, şeful Ocolului Silvic Rucăr, în administrarea căruia se află păstrăvăria.


Poţi să-ţi pescuieşti singur peştele
“Îmi place foarte mult că pot să cumpăr peştele proaspăt, viu şi mi-l aleg eu din bazin. E amuzant că poţi să ţi-l pescuieşti singur şi foarte uşor. Îl cumperi viu şi se zbate în plasă tot drumul până acasă.O să îl pregătesc de Revelion, că aşa e tradiţia să mănânci peşte.”, spune o turistă.
Păstrăvul poate fi pregătit pe grătar şi servit cu lămâie, poate fi prăjit pane sau plachie, în tavă la cuptor cu multe legume şi zarzavat. Oricum alegeţi să îl preparaţi, este un aliment sănătos, bogat în vitamine care ajută organismul la digestie.


“Păstrăvăria este una din cele trei care aparţin de Direcţia Silvică Piteşti. Aici se produc doar păstrăvi, peştii fiind de cea mai bună calitate. Vă recomand să serviţi din păstrăvii crescuţi la Dâmbovicioara, sunt foarte buni, mai ales la masa de Revelion. Conform tradiţie cine mănâncă peşte este iute, dar cine mănâncă păstrăv este cel mai iute”, spune zâmbind Nicodim Oancea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite