Părinţii şi-au adus acasă fetiţa moartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii şi prietenul Monicăi sunt răvăşiţi de durere
Părinţii şi prietenul Monicăi sunt răvăşiţi de durere

Toţi cei care au cunosut-o pe Monica Spirescu spun că era o tânără de excepţie. Durerea părinţilor care trebuie să-şi conducă, acum, singurul lor copil, la groapă, e  greu de  descris în cuvinte.

Monica Spirescu a plecat la schi, în Bulgaria, şi a murit în drum spre staţiunea Borovets, vineri,  într-un cumplit accident în care şi-au mai pierdut viaţa alţi patru tineri. Părinţii fetei sunt copleşiţi de durere. „Era un copil prea bun, prea cuminte, prea generos. De-aia Dumnezeu a luat-o la el pe Monica“, rostea aseară, deznădăjduită, la căpătâiul fetei, mama sa, Cristina Spirescu.

Citeşte şi: Sute de oameni au condus-o pe Monica Spirescu pe ultimul drum

Era o mândrie pentru Piteşti! O fată frumoasă, veselă şi prietenoasă, care iubea viaţa şi-şi dorea multe de la ea. O fire altruistă, iniţiatoare a mai multor acţiuni  caritabile de care au beneficiat copii orfani sau bătrâni neajutoraţi, o persoană de o modestie rară,  mereu atentă la suferinţa celor din jur. O studentă inteligentă şi eminentă, împlicată în zeci de proiecte extraşcolare, care impresiona pe oricine avea prilejul să stea de vorbă cu ea.  Era pasionată de fotografie şi film şi se remarcase la multe concursuri de profil. Aşa au cunoscut-o pe Monica Spirescu, toţi cei cărora, acum,  nu le vine să creadă că tânăra zace, într-un coşciug, la biserica Sfântul Gheorghe, din Bascov. Părinţii au adus-o ieri, din Bulgaria, într-un sicriu de metal iar trupul său neînsufleţit a fost depus direct în lăcaşul sfânt.

Studentă în anul I la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale şi de Studii Politice şi Administrative, Monica a fost invitată şi a participat, în toamnă, alături de cunoscutul publicist Emil Hurezeanu, la Conferinţa anuală a GRSP Society (Global Romanian Students and Young Professionals Society) de la Universitatea Harvard, conferinţă sprijinită de Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Fundaţia Dinu Patriciu. Monica  a elaborat  un proiect generos cu tema „Ce putem face pentru România din 2020“.  A fost prima şi singura studentă în anul I care a fost invitată la o astfel de manifestare, după ce a făcut senzaţie cu sutele de activităţi extraşcolare prinse în CV-ul ei. La fel de impresionaţi au fost şi reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti, care i-au acordat,  de la primul interviu, o viză pe 10 ani, deşi tânăra avea nevoie numai de câteva săptămâni.  În vară, urma să plece din nou în SUA, de data aceasta prin programul  Work and Travel, ca să cunoască America.

Din liceu i s-a oferit posibilitatea să  studieze în mai multe ţări din Europa Occidentală, dar a preferat să rămână în România. Însuşi ambasadorul Olandei la Bucureşti a remarcat-o pe Monica într-una din activităţile ei extracuriculare şi i-a propus să-şi termine clasa a XII-a în ţara sa. „Ea, însă, vroia să facă ceva pentru România. De-asta a ales să urmeze Facultatea de Ştiinţe Politice la SNSPA. Avea planuri mari!“, povesteşte răvăşit de durere, tatăl Monicăi, Iulian Spirescu.

„Dumnezeu s-o ierte! Pentru ce s-o ierte?“

 Iubitul Monicăi, Cristian Proistosescu, doctorand în anul I la Harvard,  se afla în Amercica atunci când a primit cumplita veste, la telefon, de la nişte prieteni. A zburat imediat peste ocean şi a ajuns în România, duminică dimineaţă, cu o zi înaintea Monicăi. A aşteptat-o la biserică : “Lumea spune: Dumnezeu s-o ierte ! Pentru ce s-o ierte ? Dumnezeu însuşi va trebui să se ierte pentru ceea ce a făcut !,,  a spus cu durere iubitul fetei. Cristian studiază,  la Harvard, fizica pământului. Are cei mai buni profesori din lume iar America îi oferă perpective la care aici nici nu visează. Până în toamna anului 2009  când a cunoscut-o pe Monica, nici nu-i trecea prin cap să se mai întoarcă în ţară. ”Doar pentru ea aş mai fi  venit în România, deşi ştiu că nu m-ar fi lăsat să fac asta.”,spune cu lacrimi în ochi, Cristian.


 Monica plecase în Bulgaria, vineri, împreună cu patru prieteni, şi se îndreptau,  cu un Logan, către staţiunea Borovets, unde urmau să se distreze câteva zile, la schi.  Tragedia s-a întâmplat dimineaţă, la o oră după ce Monica îşi anunţase mama, printr-un SMS, să nu-şi facă griji pentru ea. Cristina Spirescu, mama tinerei, mărturiseşte, cu lacrimi în ochi, că a avut o strângere de inimă când fiica ei i-a cerut voie să plece în Bulgaria. Nu a putut-o refuza deşi şi-ar fi dorit enorm să mai petreacă ceva timp împreună. Nu s-a gândit, însă, că aceasta avea să fie ultima dorinţă a Monicăi.


Ieri şi astăzi, pe la căpătâiul lMonicăi au trecut  sute de oameni care au iubit-o şi admirat-o. Un sobor de 10 preoţi va oficia, mâine, la ora 12.00 slujba de înmormântare a tinerei. Tot mâine, la Bucureşti, Iaşi, Tulcea şi Constanţa vor fi înmormântaţi şi prietenii ei, ale căror trupuri neînsufleţite au fost aduse în ţară, odată cu cel al Monicăi



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite