Pitesti: Parcometrele cotizează lunar la bugetul local cu zeci de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Parcometrele cotizează lunar la bugetul local cu zeci de mii de lei
Pitesti: Parcometrele cotizează lunar la bugetul local cu zeci de mii de lei

Aparatele de taxat din parcările cu plată sunt o afacere profitabilă pentru autorirăţile locale, luna trecută colectându-se la bugetul local 73 de mii de lei. Este un record pentru municipiul Piteşti.

Gata cu şpaga în parcările cu plată din Piteşti. Aparatele de taxat care funcţionează din luna iunie a acestui an, nu negociează cu clienţii, ci doar emit, în schimbul la 1 leu, bonul care te scapă de amendă. Nu contează că laşi maşina parcată 5 sau 60 de minute. Tariful este acelaşi 1 leu pe oră. Important este să plăteşti şi să afişezi la vedere bonul, altfel te trezeşti cu amendă. Pe mulţi şoferi încă îi mai deranjează însă noua modă din parcările cu plată. “Era mai bine înainte. Spre exemplu, dacă lăsam parcată maşina doar pentru un sfert de oră, ajungeam la o înţelegere cu încasatorii. Acum, nu se mai poate.”, spune David Grigore (45 de ani), şofer.  În Piteşti, există 15 aparate de taxat, iar încasările cresc de la lună la lună. Spre exemplu, dacă în iunie parcometrele au virat către bugetul local 67 de mii de lei, în luna precedentă s-a atins recordul de 73 de mii de lei, asta în condiţiile în care încasatorii ADP nu strângeau mai mult de 32 de mii de lei lunar pe aceleaşi locuri de parcare.

Amenzi de 50 de mii de lei în august
Şoferii piteşteni se adaptează din mers la condiţiile sistemul de parcare automatizat, iar banii colectaţi prin intermediul parcometrelor au de destinaţie precisă: amenajarea de  noi locuri de parcare. “ În această lună vom da drumul la parcarea supraterană cu 320 de locuri, în spatele sediului de Edidenţă a Populaţiei, iar până la sfârşitul anului intenţionăm să facem alte câteva sute de noi locuri de parcare în oraş.”, spune primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc. În acelaşi ritm cu încasările, au crescut şi amenzile în parcările cu plată. “În august, echipa noastră de control a aplicat amenzi în valoare totală de 50 de mii de lei, pentru cei care îşi lasă maşinile parcate şi uită să plătească taxa de 1 leu. Timp de trei luni am făcut informare în rândul şoferilor, cu privire la taxarea în regim automatizat, astfel că cei care invocă necunoşterea noilor condiţii în parcările cu plată nu au nicio scuză.

Parcare gratuită doar duminica
Există şi şoferi care aplează la alte tertipuri pentru a scăpa de plată. “ Am găsit aparate de taxat înfundate cu bănuţi speciali, folosiţi la coşurile pentru produse de la hipermarketurile din Piteşti. Omenii improvizează, pentru a scăpa de plata taxei de 1 leu, însă trebuie să înţeleagă că nu le merge. Trebuie să plătească.”, precizează Alexandru Marcu, şeful de la “Parcări”, din cadrul Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Piteşti.  Conform HCL 138/ 31.03. 2009, amenzile pentru cei care îşi parchează maşina şi ignoră parcometrele sunt cuprinse între 200 şi 400 de lei. În acelaşi timp, cei care-şi varsă nervii pe aparate sunt şi ei sancţionaţi, amenda pentru vandalizarea parcometrelor putând ajunge până la 2000 de lei.


Altfel, doar o zi pe săptămână şoferii scapă de grija taxei de 1 leu. „Duminica, parcarea este graturită. De luni până vineri, autotaxatoarele funcţionează între orele 08.00 şi 18.00. Sâmbăta, este program scurt, de la 08.00 la 14.00.”, declară directorul de la „Parcări”, Alexandru Marcu. â

„ De când s-a trecut la noul sistemul de taxare în parcări s-a făcut pur şi simplu ordine. Avem peste 150 de afişe de informare a şoferilor în care sunt prevăzute înclusiv contravenţiile care se aplică în cazul în care nu se respectă legea. Amenzile sunt destul de mari şi asta îi determină pe oameni să plîtească taxa de parcare. Asta ar fi una dintre explicaţiile pentru care încasările s-au dublat de când funcţionează parcometrele. Ca să nu ami vorbim de faptul că autotaxatoarele nu iau şpagă.”, spune Alexandru Marcu, şeful de le „Parcări”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite