Pământul a luat-o la vale în mai multe localităţi din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această primăvară au avut loc cele mai multe alunecări de teren din ultimii ani. Iarna grea care a trecut a lăsat urme adânci, atât pe drumuri, în mare parte distruse, cât şi la nivelul alunecărilor de teren survenite.

În total, de alunecările de teren au fost afectate opt drumuri judeţene, şase drumuri comunale şi un drum naţional.


Dealul Negru, zonă afectată anual
Una dintre zonele unde, anual se produc mai multe alunecări de teren, este Dealul negru, în zona comunei Cotmeana. În urma alunecărilor de teren din această primăvară, alunecări care au afectat Drumul Naţional 7, s-a circulat timp de trei zile pe un singur tronson. Situaţia a fost remediată, dar în zonă se pot produce oricând alte alunecări de teren, atunci când catităţile de precipitaţii sunt mari. Acest lucru este evident din faptul că, numai anul trecut, la Cotmeana, zona a fost consolidată de mai multe ori, dar structura extrem de fragilă a cedat. Alunecarea de teren de la Cotmeana a survenit pe data de 10 februarie, iar după aceea, în următoarele săptămâni, pământul s-a mai prăvălit de două ori în aceiaşi zonă.


Gospodării rămase izolate
Două alunecări de teren din Comuna Moşoaia, sat Ciocănăi, au luat la vale copacii cu rădăcini cu tot, lăsând mai multe gospodării izolate. Autorităţile au mers la faţa locului şi au evaluat distrugerile, dar nu au putut face mare lucru până când vremea nu devine prielnică. În aceiaşi localitate, au mai avut loc alunecări de teren mai mici pe drumul comunal Curături şi în zona Ţârdeşti.  „Până acum am reuşit să facem studiile de fezabilitate la toate cele trei alunecări produse la noi şi vom încerca să accesăm nişte fonduri de mediu. La o primă evaluare, costurile ar fi cam de 20 de miliarde de lei vechi pentru fiecare dintre cele treo consolidări necesare. Din ce mi-au spus experinţii, la Moşoaia au fost unele dintre cele mai grave alunecări din judeţ, iar nivelul judeţului cred că nu au mai existat atâtea asemenea dezastre în ultimii cinci, dacă nu zece ani”, spune primarul comunei Moşoaia, Florea Ene.


Probleme şi între Vâlcea şi Curtea de Argeş
Insituţia Prefectului a realizat o hartă a zonelor cu cele mai mari probleme în ceea ce priveşte alunecările de teren din judeţ. Una dintre zonele cu probleme serioase este comuna Tigveni, respectiv Dealul Momaia. Nici până acum nu s-a putut interveni pentru a efectua lucrările de consolidare, pentru că a plouat în fiecare zi din februarie şi până acum. „Alunecările încă evoluează şi se apropie de două gospădării, în două dintre lcocurile cu probleme. Într-un caz, este o casă care a ars acum câţiva ani, i-am refăcut omului locuinţa şi acum este în pericol să vină pământul peste el. Este foarte greu să stăpâneşti aceste fenomene şi cred că ar fi nevoie de un program naţional în acest sens”, spune primarul comunei Tigveni, Doru Dumitru Slătineanu.


Multe dintre drumurile judetene, comunale, sau chiar un drum naţional, au avut de suferit în urma alunecărilor de teren din această primăvară. Iată lista drumurilor care au avut sau încă mai au probleme:
DJ 731 în zona comunei Domneşti şi comuna Băbana
DJ 732 în zona comunei Aninoasa
DJ 738 în zona comunei Poienarii de Muscel
DJ703 în zona comunelor Budeasa, Ciomăgeşti, Şuici, Uda, Valea Danului
DJ 702 în zona comunelor Boţeşti
DJ704 Băbana, Cicăneşti, Merişani,
DJ162 Băbana, la Slătioarele,
DJ 162 A Băbana, Comuna Slătioarele
DC 243 Valea Danului
DC 186 Comuna Uda
DC 205 Comuna Ciofrângeni
DC 236 Comuna Cepari
DC 99A Comuna Boţeşti
DC 55 Comuna Boţeşti
DN 7 Comuna Drăganu



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite