Pagubele incendiului de pe Muntele Roşu, care a durat şase zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia a durat şase  zile şi a fost una dificilă, având în vedere că incendiul se manifesta la o altitudine de aproximativ 1800 de metri, iar accesul forţelor de intervenţie în zonă s-a făcut pe drum de munte cu pante abrupte.

Pompierii argeşeni au făcut publice primele rezultate ale anchetei întreprinse în cazul incendiului care a izbucnit, la 28 noiembrie, pe Muntele Negru şi a fost stins de abia după şase zile.

În total, au ars 340 de hectare, fiind afectate ocoalele silvice private, în special, după cum urmează:

Muntele Roşu a devenit Muntele Negru. Vezi imagini de la incendiul care a pârjolit totul în cale!

- aproximativ 200 ha vegetaţie uscată de pe păşunea alpină aparţinând Primăriei Stoeneşti;
- aproximativ 70 ha vegetaţie uscată de pe păşunea alpină şi 48 puieţi de brad, crescuţi aleatoriu (care nu făceau parte din fondul forestier) -  aparţinând de Obştea Moşnenilor Drăghiceni;
- aproximativ 1000 mp de vegetaţie în afara fondului forestier aparţinând Ocolului Privat „Codrii Verzi ai Argeşului”;
- aproximativ 10 ha vegetaţie în afara fondului forestier aparţinând Ocolului Silvic Dragoslavele;
- aproximativ 70 ha vegetaţie în afara fondului forestier aparţinând Ocolului Silvic Rucăr - Păpuşa.

Sursa incendiului a fost flacăra, iar împrejurarea, foc deschis în spaţii deschise.

Filmul evenimentelor:

Incendiul a fost anunţat prin apelul unic de urgenţă 112 în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 2011, la ora 02.05. Intervenţia a durat şase  zile şi a fost una dificilă, având în vedere că incendiul se manifesta la o altitudine de aproximativ 1800 de metri, iar accesul forţelor de intervenţie în zonă s-a făcut pe drum de munte cu pante abrupte.

De asemenea, inexistenţa surselor de apă în apropierea focarelor şi condiţiile meteo nefavorabile (frig şi vânt foarte puternic) menţineau permanent pericolul ca incendiul să se propage la pădure.

S-a acţionat, în principal, cu mijloace de primă  intervenţie (vermorele, cazmale, mături, lopeţi, pliciuri), dar şi releu de 4 motopompe alimentat de la o distanţă de 200 m – dintr-un lac natural (pentru protejarea fondului forestier), iar în zilele de 30 noiembrie şi 2 decembrie, s-a solicitat şi sprijinul elicopterului  BUMBY – BUKET de la Inspectoratul General al Aviaţiei.

Incendiul a fost lichidat la 3 decembrie, în supraveghere rămânând lucrători ai Ocoalelor Silvice din zonă.

"Mi-era teamă că vom asista la un dezastru ecologic"


Prefectul de Argeş, Gheorghe Davidescu recunoaşte că a stat cu inima cât un purice în aceste zile.

"S-a petrecut un lucru foarte grav acolo. Mi-era teamă că vom asista la un dezastru ecologic. Dar, din fericire, nu a fost aşa. Dacă nu ar fi fost elicopterul care a împrăştiat o perdea umedă, ar fi fost un dezastru, flăcările s-ar fi extins", a spus Davidescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite