Pacienţii Spitalului TBC hrăniţi din chete şi pomeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stocul de alimente de la Spitalul TBC
Stocul de alimente de la Spitalul TBC

Ca să nu-i lase să moară de foame, angajaţii aduc de-acasă, din puţinul lor, câte ceva şi pentru pacienţi iar enoriaşii bisericii Sfântul Ilie fac parastasele morţilor în bucătăria unităţii.

Bolnavii internaţi la Spitalul TBC îi susţin pe angajaţii unităţii, care de trei zile îşi cer, disperaţi, drepturile salariale aferente  lunii septembrie , diferenţa pe august şi bonurile de masă.

“Au ajuns la capătul răbdrărilor şi au dreptate. Ei nu-şi primesc salariile iar noi nu ne primim hrana. De o lună de când sunt aici , n-am văzut o bucată de carne, doar fasole, varză şi orez . Nu poţi să trăieşti cu atât nici când esti sănătos  dar când ai tuborculoză. Cum să te faci bine?”, spune Dumitru Gîcină, unul dintre pacienţi . La micul dejun n-a primit decât ceai ne-ndulcit şi pâine. Omul se uită lung spre uşa salonului  în speranţa c-o să treacă pe la el  o rudă cu vreun pachet.

„ Oamenii aştia vin la noi, terminaţi bilogic, au nevoie de proteine, de vitamine, de hrană bună, ca să poată începe un tratament, altfel rişti să-i îmbolnăveşti şi de altele.  În loc de 13 lei cât ar trebui alocaţi pentru hrana zilnică a unui bolnav, trebuie să ne descurcăm cu doar 2,1 lei, din cauza subfinanţării.”, explică Mariana Poopescu, nutriţiionist la Spitalul TBC. Toată rezerva de hrană a spitalului constă în trei pungi cu fasole uscată, cinci borcane cu fasole păstăi, o pungă cu zahăr,  două cu griş, una cu orez , două borcane cu bulion şi două sticle de oţet. Niciun gram de carne!

 La mila angajaţilor şi bisericii


Ca să nu-i lase să moară de foame, angajaţii aduc de-acasă, din puţinul lor câte ceva şi pentru pacienţi.

 “ Colegii au venit cu spanac, cu fructe, cu fasole, fiecare cu ce a a avut prin casă. Eu, unul, am adus câteva  de borcane cu compot, făcut de mine. Asta ca să nu-i vedem cum mor de foame sub ochii noştri”, spune Nicolae Popescu, liderul sindicaliştilor din Spitalul TBC.

O mână de ajutor mai vine din când în când şi din partea bisericii Sfîntul Ilie ai cărei enoriaşi, sfătuiţi de preoţi, fac pomenile morţilor în bucătăria spitalului.
 Poarta spitalului , legată,de ieri cu lanţuri, a rămas blocată şi astăzi.

“ Oamenii protestează în continuare pentru că nu s-a rezolvat nimic concret. Astăzi vom merge la CAS să încercăm obţinerea unei modificări a tarifului pe  bolnav, pe ziua de spitalizare care la noi în judeţ este de 152 de lei în cazul bolnavilot TB şi de 157 lei în cazul bolnavilor non TB, la aproape jumătate din nivelul negociat în alte judeţe.”. a spus Liliana Mărtoiu, noul manager al spitalului, numit în funcţie, ieri.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite