PORTRET Mihai Tistuleasa, pompierul campion la judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani este angajat în armată, dar de 21 are judo-ul în sânge. Sergentul major de la ISU Argeş spune că acest sport l-a ajutat mult în viaţă.

Pasiunea lui Mihai Tistuleasa pentru judo a apărut la vârsta de 10 ani. Pe atunci, un antrenor venea în şcoala generală să-i întrebe pe copii dacă vor să ia lecţii. Cum a fost dintotdeauna o fire activă, el nu a spus „nu” acestei noi experienţe care i se înfăţişa. Aşa că imediat a devenit elev conştiincios la Clubul Sportiv „Viitorul”, actualmente LPS Piteşti, şi a început, încetul cu încetul, să înveţe tainele acestui sport.

„Era imediat după Revoluţie şi nu se ştiau prea multe despre judo. Din curiozitate m-am dus, mi-a plăcut foarte mult şi am continuat. Ca să ne atragă, domnul antrenor a început cu jocuri care ne-au plăcut la vârsta aceea”, povesteşte Mihai.

La aproape doi ani după ce s-a înscris la club, a apărut şi primul rezultat. La Campionatul Naţional de judo pentru copii de la Arad a obţinut bronzul.

„Judo m-a disciplinat”

Mai târziu, respectiv în 2007, el a decis să vină la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Argeş, acolo unde sportul nu a făcut altceva decât să-l ajute.

”În primul rând, judo m-a disciplinat, mi-a organizat mai bine gândirea, am ajuns să iau decizii foarte bune într-un timp foarte scurt. Apoi, în armată, m-a ajutat să rezist la stres şi la efortul fizic. De exemplu, la o intervenţie nu mi se pare că sunt foarte solicitat”, spune el.

Ca şi pompier, experienţa care l-a şocat cel mai mult a fost chiar prima.

„Prima intervenţie nu o voi uita niciodată. A fost la Valea Ursului, un bătrân paralizat căruia i-a luat foc casa şi n-a putut să se salveze, s-a târât până în pragul camerei şi l-am găsit carbonizat. M-a impresionat foarte mult cazul său, dar acum am ajuns să nu mai am momente de acest fel. Acţionez şi gata”, povesteşte Mihai.

Are 20 de medalii

Ajuns în cariera militară, s-a văzut nevoit să renunţe la clubul sportiv la care era înscris, aşa că în prezent se antrenează pe cont propriu, dar nu ratează nicio competiţie de gen organizată în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cea mai recentă a avut loc la Arad, la începutul lunii martie, şi s-a încheiat cu un loc doi obţinut la Campionatul de Judo al MAI. În 2008, a luat, la acelaşi campionat,  bronzul la individual şi aurul pe echipe, în 2009, argintul la individual şi pe echipe, iar în 2010, la Turnu Severin a câştigat medalia de bronz la individual şi aurul pe echipe. În total, sergentul major Mihai Tistuleasa are acasă 20 de medalii, dintre care trei sunt de aur.

PROFIL:

Născut. 19 aprilie 1980, în Piteşti
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea din Piteşti
Familie. Este căsătorit şi are un copil

Ce îi place. „Îmi place viaţa, cu tot ce ne oferă. Sunt o fire activă, îmi place sportul, ador călătoriile”
Ce nu îi place. „Nu suport să fiu minţit. Nu-mi place nici laşitatea, iar cei care nu îşi asumă răspunderea pentru ceea ce fac sunt de ocolit”

Întrebări şi răspunsuri.

Cum te pregăteşti pentru o competiţie importantă?

„Merg la Clubul Sportiv Municipal din Piteşti şi mă antrenez. Pregătirea pentru un campionat este continuă. Merg cam de 3-4 ori pe săptămână şi stau cam câte două ore”.

Ce planuri ai?

„Vreau să continui cu acest sport şi, nu în ultimul rând, să-mi iau o casă. Am o familie care mi s-a mărit chiar de la începutul lunii martie cu un nou membru, un copilaş, şi ne dorim o locuinţă a noastră”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite