PORTRET Daniela Stancu, cercetătorul care a urcat pe munte la 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Stancu lucrează în cadrul Muzeului Judeţean Argeş de 24 de ani
Daniela Stancu lucrează în cadrul Muzeului Judeţean Argeş de 24 de ani

Este cercetător în cadrul Muzeului Judeţean Argeş şi lector la Facultatea de Ştiinţe. De la cinci ani a urcat pe munte, iar de anul trecut este îndrăgostită de călătoriile pe mare.

Daniela Stancu este, înainte de toate, un om îndrăgostit de frumusețea naturii.

Pasiunea pentru lumea înconjurătoare a moștenit-o din familie, atât tatăl, care a decedat, cât și mama și sora predând biologia.

„Tatălui meu i-ar fi plăcut ca eu să fiu medic, însă nu era de mine, așa că am ales ceea ce mi s-a potrivit cel mai bine”, spune ea.

Dacă medic nu a putut să devină, a devenit doctor... în biologie, în 2002, la Institutul de Biologie al Academiei Române.

“Doctoratul l-am făcut pe munte. Șase ani am bătut, pentru lucrarea <<Flora și vegetația munților Râiosu și Buda din masivul Făgăraș>>, dar sunt mândră de lucrarea care a ieșit și pe care am și publicat-o ulterior” povestește Daniela.
 
Cercetător și lector

În 1987, s-a angajat la Muzeul Județean Argeș, ca și supraveghetor și a reușit, parcurgând toți pașii, să devină cercetător.

În această instituție pe care o numește “a doua casă” a reușit să implementeze două proiecte: “Cu ghiozdanul prin muzeu”, în care elevii au fost educați să aprecieze cultura și trecutul istoric descoperind această instituție, și “Casa verde”, unde tinerii au ocazia să ia parte la diverse activități menite să-i apropie și mai mult de natură.

În plus, tot Daniela Stancu a reușit să înființeze expoziția permanentă “Flori de mină” din cadrul muzeului.

În 1999, după ce a simțit că e nevoie de un nou pas în carieră, a ales să predea la la Facultatea de Științe, unde a studiat cu ceva timp în urmă. 

Premiată de Academia Română

Pe lângă activitatea de la serviciu, Daniela a participat la multe concursuri, pentru că i-a plăcut dintotdeauna să se implice şi să aprofundeze.

În 2003, a obţinut Premiul “Emil Racoviţă” al Academiei Române, în colectiv, pentru lucrarea “Structura cenotică şi caracterizarea ecologică a fitocenozelor din România”.

În plus, ea este coordonatorul proiectului de realizare a planetariului Muzeului Judeţean Argeş şi autor al multor studii publicate în revistele de specialitate.

În total, Daniela Stancu a publicat până acum trei cărţi, dintre care două în colectiv.

Printre atâtea activităţi, ea îşi face însă timp şi pentru hobby-uri.

“De la cinci ani am urcat pe munte, cel mai sus am ajuns pe Vârful Viştea Mare (2527 de metri) şi sper ca anul acesta să ajung şi pe Moldoveanu. În plus, de anul trecut am descoperit călătoriile pe mare. Anul trecut, pe Adriatică, ne-a prins o furtună, cu valuri de doi metri. Noroc cu proprietarul bărcii care s-a descurcat. Mi-a fost foarte frică, dar întâmplarea nu m-a făcut să dau înapoi”, povesteşte Daniela.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite