Piteşti: Operaţie în premieră şla spitalul Judeţean din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia a durat două ore
Intervenţia a durat două ore

Operaţie în premieră la spitalul Judeţean din Piteşti. Medicul ortoped Gabriel Copciag, împreună cu doi elveţieni, au montat o proteză ceramică în şoldul unui bărbat, printr-o intervenţie miniinvazivă.

Pacientul, Marin Ristoiu, în vârstă de 46 de ani, instalator la Lead, a avut un accident la şoldul stâng când era mic. A fost operat şi i-a fost introdusă o tijă care, în timp i-a tocit osul. Anul trecut în octombrie a mers în control la doctorul Gabriel Copciag, care l-a pus pe lista de aşteptare pentru o proteză mult mai performată. Norocul lui Marin Ristoiu  a venit când nu se aştepta !

Consulul onorific al României în Elveţia, Marinela Somazzi a cerut părerea a doi medici de la o clinică particulară din Elveţia, vizavi de problema unui nepot de-al ei. “Nepotul meu, care are 29 de ani, a suferit un accident şi de la spitalul din Piteşti i-au spus că are nevoie de proteză. Am cerut părerea doctorilor din Elveţia, de la clinica la care şi eu am fost operată la umăr. Iniţial mi-au spus că vin în România şi îi pun proteza dar când au investigat cazul au ajuns la concluzia că nu are nevoie. Şi atunci cei doi medici au spus că vin la Piteşti, dar să opereze un alt pacient care într-adevăr are nevoie ”, ne-a spus consulul onorific.

Bărbatul a făcut atac de panică pe masa de operaţie

Medicii Paolo Goffurini şi Jean Claude Sedran au ajuns ieri la Piteşti. Pentru că cel mai tânăr de pe lista de aşteptare era Marin Ristoiu, acesta a primit vestea cea bună şi anume, că îi va fi montată o proteză ceramică ce are garanţie cel puţin 30 de ani. La ora 13.00, ortopedul Gabriel Copciag şi cei doi medici au intrat în sala de operaţie. Pe masă era întins Marin Ristoiu.

Omul, căruia i s-a făcut anestezie epidurală, a auzit tot ce se petrecea. I s-a făcut o crestătură de circa trei centimetri, după care, cu ajutorul unui instrument, i-au fost îndepărtaţi muşchii pentru a putea scoate vechea tijă. În momentul în care a auzit bormaşina, cu care medicii îi lucrau la picior, Marin Ristoiu a făcut atac de panică, revenindu-şi după câteva minute. După aproximativ două ore, operaţia s-a terminat cu bine. Pe hol îl aşteptau pe pacientul norocos soţia şi unchiul acestuia. “Nu am cuvinte să mulţumesc. Mersul devenise o povară pentru soţul meu. Îşi târa piciorul după el.”, ne-a spus Carmen Ristoiu.

Marin Ristoiu este acum internat la ortopedie. “Sunt bine. Sunt fericit. Am avut mari emoţii. M-am speriat când am auzit huruitul acela de la bormaşină. Nu vedeam nimic, iar zgomotele îmi provocau teamă. Dar s-a terminat cu bine”, ne-a spus  bărbatul. Mâine, Marin Ristoiu va putea merge.

Dotările spitalul Judeţean Piteşti, în urmă cu 15 ani

La Piteşti nu pot fi făcute astfel de intervenţii, pentru că nu sunt bani. „O proteză din ceramică este undeva la 3.000 de euro, pe când una din titan este 1.000 de euro cel puţin. Cu diferenţa mai operez doi pacienţi. Intervenţia pacientului Ristoiu este în premieră pentru noi.”, a spus ortopedul Copciag. Medicul elveţian Paolo Goffurini a ţinut să precizeze că Spitalul Judeţean din Piteşti este în urmă cu cel puţin 15 ani în materie de instrumente.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite