Pitesti: Ospătăria, cea mai bănoasă meserie pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: Ospătăria, cea mai bănoasă meserie pe timp de criză
Pitesti: Ospătăria, cea mai bănoasă meserie pe timp de criză

O vară cu bacşisuri grase! Chiar dacă ne aflăm în plină recesiune economică, terasele şi barurile din Piteşti funcţionează la capacitate maximă în această perioadă, iar ospătătarii adună de pe mese bacşişuri grase, seară de seară.

Cea mai căutată, dar şi cea bănoasă meserie pe vremuri de criză este ospătăria. La cursurile de reconversie profesională organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş (AJOFM) participă lunar în jur de 200 de persoane, care vor să deprindă cât mai repede tainele meseriei de ospătar. „Zilnic, primim zeci de cereri, în special din rândul şomerilor, pentru această specializare.”, a declarat, în această dimineaţă, Mihail Oprescu, director executiv la AJOFM.

„Nu plec, seara, acasă fără 200 de lei bacşiş”
În Piteşti, există peste 300 de restaurante care funcţionează până noaptea târziu, iar cei care profesează ca ospătar sau barman trăiesc foarte bine din ceea ce adună seară de seară de pe mese. „Am abandomat cariera de profesoară, pentru că nu mă descurcam cu banii în casă. De trei luni, sunt ospătăriţă şi pot spune că o duc foarte bine. Nu există seară să nu plec de la muncă fără 200 de lei bacşiş.”, spune Cătălina (33 de ani). Salariul de ospătar nu depăşeşte nivelul minim pe economie, însă la mica înţelegere cu patronii, ospătarii îşi cresc singuri veniturile pe cartea de muncă. „Am fost încadrat cu salariul minim pe ecomonie. De două luni, însă, am pe cartea de muncă 1.500 de lei. Am discutat cu patronul şi am convenit să suporte din propriul buzunar, de fapt din bacşiş, diferenţa care trebuie plătită sub formă de impozit la stat. Acum, îmi permit să fac credit la bancă.”, precizează Claudiu (34 de ani), un alt ospătar din Piteşti, care şi-a propus să-şi ia maşină cu banii pe care îi va câştiga la serviciu, în această vară.

Bacşişuri bune şi la spălătoriile auto
Şi spătătoriile auto merg bine vara. De dimineaţa până seara, cei care lucrează în acest domeniu de- abia au timp să respire la o ţigară, iar clienţii sunt darnici când îşi văd maşinile curate. „ După o zi de muncă, plec acasă cu 30 de lei în buzunar. Nu mai pun la socoteală mâncarea, ţigările şi sucul, pe care le acopăr în fiecare zi tot din ce îmi lasă cei cărora le spăl malinile”, declară unul dintre angajaţii spălătoriei de lângă Depoul CFR Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite