Piteşti: Bogdan Ionescu, Prinţul Origami
0
Bucureştean dupa mamă, argeşean dupa tată, Bogdan Ionescu este un baiat de 11 ani, altfel decât copiii de vârsta lui. Iubeşte Origami, trăieşte ca un japonez, doarme pe jos şi-i plac mult chimonourile
Pasiunea lui Bogdan pentru Origami a început când băieţelul avea 5 ani, in 2003, atunci când a primit cadou de Crăciun, două cărti în limba româna despre Origami. ,,Cărţile au fost cum nu se poate mai bine-venite pentru că pe vremea aceea mă cam plictisisem de jucăriile simple.” mărturiseşte Bogdan.
Autodidact
Bogdan a învăţat singur Origami, răsfoind cărţile de specialitate, diagramele cu plieri şi uitându-se la filmuleţe, pe Internet. Treptat s-a perfecţionat iar acum lucrează ca un profesionist
‘’Eu văd Origami ca un mod de relaxare, dar şi ca pe o modalitate de a crea o nouă lume. Colegii mei ar putea înăţa şi ei această tehnică simplă, care îi poate ajuta la şcoală. Origami te ajută să înţelegi mai bine natura, procesele tehnice, geometria şi ştiintele. Ştiţi că sunt savaţi care predau matematica prin Origami? “ spune Bogdan Ionescu.
Pasiunea lui Bogdan pentru Origami şi lucrările sale au fost repede remarcate. A fost invitat să ţină ateliere de Origami în cadrul mai multor târguri şi expoziţii şi chiar la un centru de plasament. A realizat o expoziţie special pentru Ambasadorul Japoniei la Bucureşti care s-a arătat impresionat de munca lui.
Studiu intens
Considerat de profesori şi specialişti un adevărat talent în Origami, puştiul studiază zilnic, câte două ore, cărţile şi metodele de pliere a pătratelor de hârtie ale marilor maeştri origamişti: Robert Lang, Tomoko Fuse, Satoshi Kamiya, Eric Joisel. ,,Recunosc, bineînţeles, că mai am multe de învăţat dar cred că prin multă muncă voi reuşi să urmez exemplul lui Robert Lang, un mare savant care şi-a dat seama că prin origami poate simplifica ştiinţa. Mi-aş dori să devin un savant origamist” spune Bogdan. Cea mai complicată lucrare a lui Bogdan are 82 de plieri şi este un model Satoshi Kamiya.
Propriul său club de origami
Pe 1 August 2009, Bogdan a prezentat la Muzeul National Cotroceni, Palatul de Hârtie, proiectul prin care tânărul artist şi-a dorit să cucereasca inimile tuturor
,,A fost un succes. Cel mai mult m-a bucurat entuziasmul celor peste 60 de copii prezenţi la eveniment, pe al căror chip se citea dorinţa de a descoperi tainele acestei arte. Origami (plierea hârtiei) dezvoltă îndemânarea, creativitatea, viziunea în spaţiu, educă logica şi încurajează gândirea!” spune Bogdan. A fost o expoziţie cu lucrări mari dar şi miniaturi sub un centimetru. Tânărul artist le-a făcut copiilor prezenţi la lansarea proiectului său, bucuria de a-i învăţa o schemă simplă, aceea a unei inimi de hârtie, o inimă ca şi a lui, ce bate pentru Origami.
Hârtie ... din America
Din păcate, în România nu se găseşte hârtie Origami ,,Am aşteptat mereu cu nerăbdare pachetul de pe vapor, din America, de unde tatăl meu îmi trimite hârtia pentru pentru lucrările mele. Din păcate la noi e aproape imposibil de găsit aşa ceva şi e păcat.” spune Bogdan.
Întrebări şi răspunsuri
Cu ce te ajută Origami?
Origami îmi dezvoltă îndemânarea, creativitatea, viziunea în spaţiu. Se spune despre Origami că educă logica şi încurajează gândirea!
De ce ,,ai construit” Palatul de Hartie?
Pentru că în şcolile din România se insistă pe predarea unilaterală informaţiilor şi prea puţin pe implicarea interactivă a elevilor. Vreau să le arăt copiilor că se poate şi altfel. Cu atât mai mult, nu sunt oferite elevilor cluburi care să le îmbunătăţească îndemânarea, capacitatea de gândire, viziunea în spaţiu şi răbdarea iar Palatul de Hârtie tocmai asta face.
Ce-i place
Pe lângă Origami, îmi place să mă joc pe calculator , să mă plimb cu rolele, să joc basket şi GO. Îmi plac chimonourile şi tot ceea ce ţine de tradiţia şi arta japoneză. De o lună studiez singur această limbă şi aş vrea ca după gimnaziu să merg la un liceu în care se predă japoneză.
Ce nu-i place
Nu-mi place să fac teme neinteresante şi nu-mi place aglomeraţia din mijloacele de transport în comun. Mi s-a întâmplat ca o doamnă să-mi strivească degetele când eu deja aveam o atelă la braţ. Nici măcar nu şi-a cerut scuze.
Profil
Data naşterii: 26 februarie 2009, Bucureşti
Studii: Elev in clasa a VI-a la şcoala 179 din Bucureşti
Activităţi: iniţiator al clubului Palatul de Hârtie, sponsor şi voluntar al UNICEF, Inima Copiilor şi SOS Satele Copiilor România.
Are 50 de apariţii media şi interviuri în mai puţin de un an.
Lucrarile lui sunt postate pe http://origamibogdanionescu.blogspot.com