Opt liceeni au petrecut o zi în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul programului “O zi în penitenciar”, elevii argeșeni au ocazia de a descoperi care este viața în spatele gratiilor. Opt elevi de la Colegiul Național “I.C. Brătianu” din Pitești, însoțiți de patru profesori au aflat, miercuri, cum e viața în penitenciar.

Cu acordul părinților, tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani au experimentat o zi de detenție, de la primirea în penitenciar şi până la punerea în libertate. Liceeni, împreună cu cei patru profesori însoțitori, au fost transportați de la școală cu o dubă destinată deținuților, iar la intrarea în penitenciar au fost identificați, amprentați, percheziționați și au primit viza medicală, după care le-au fost întocmite documentele de primire în penitenciar pentru executarea pedepselor, la fel ca în cazul oricărui deținut.
 
 Elevii au fost apoi cazați într-o celulă pentru deținuții aflați în perioada de acomodare cu viața din penitenciar și le-au fost comunicate drepturile și obligațiile, dar și prevederile  legale referitoare la regimul executării pedepselor  privative de libertate.

Tinerii “deținuți” s-au putut plimba apoi prin curtea penitenciarului și au servit masa de prânz, având același meniu ca și deținuții adevărați. Elevii s-au întâlnit apoi cu cinci persoane private de libertate care le-au povestit ce infracțiuni au săvârșit, din ce cause și cum își ispășesc pedepsele în nchisoare. Elevii au avut ocazia să le adreseze acestora întrebări  legate de viaţa în detenţie şi modul în care  intenţionează să se reintegreze în comunitate.

La finalul zilei, după ce procedura de punere în libertate a fost îndeplinită, elevii au primit o diplomă de participare la experiment şi dosarul de penitenciar,ce conţine documentarul penal întocmit la depunerea în instituţia carcerală.

În baza protocolului de colaborare încheiat între Penitenciarul Colibaşi şi Colegiul Naţional “I.C. Brătianu”, elevii vor împărtăși experiența lor din penitenciar și colegilor, în cadrul orelor de dirigenție.

Programul  educaţional "O zi în penitenciar", face parte din proiectul  finanţat din Fondul Social European - „Creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai bună educaţie, informarea societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar” derulat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Direcţia Generală a Închisorilor din Portugalia.

Programul are ca oiective prevenirea săvârșirii de infracțiuni în rândul tinerilor, oferirea de informații corecti privin viața din penitenciar, auto-responsabilizarea elevilor și consolidarea capacităților de luare a deciziilor. În plus, deținuții au șansa de a deveni figuri care orientează comportamentele adecvate, investesc în propria lor resocializare și reabilitare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite