O şcoală bună, la care nu se înghesuie nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată de autorităţi o unitate de prestigiu, Şcoala „Nicolae Simonide“ de lângă Piaţa Ceair are din ce în ce mai puţini elevi.Motivul este o spaimă nefondată: la înceutul anului, unul dintre elevii de la orfelinat care învăţa aici a ameninţat un coleg cu un cuţit. A fost singurul incident, dar de atunci, şcolii i s-a dus vestea de „periculoasă“.

La „Şcoala Nr.1 „Nicolae Simonide“ , învaţă, acum , laolală, copii de bani-gata şi orfani, puşti eminenţi, dar şi copii care cu greu reuşesc să facă faţă cerinţelor materiei.

Unitatea scoate olimpici pe bandă rulantă şi dascălii de renume predau aici, fapt ce a atras, ani de-a rândul, pe băncile ei, pe lângă elevii care locuiesc în centru, mulţi elevi din cartierele apropiate. Directoarea şcolii, prof. Mariana Pârlac afirmă că şcoala pe care o reprezintă este una de prestigiu, dintre cele mai bune din oraş. Cu toate acestea, numărul elevilor înscrişi în clasa I scade tot mai mult de la an la an.


Au locuri libere la clasa I

În ultimii doi ani, numărul elevilor a scăzut de la 587 la 468, o reducere de peste 20 %, ceea ce e peste media şcolilor din zona centrală. Scăderea ar putea fi pusă şi pe seama reducerii populaţiei şcolare în general, dar, în cazul de faţă este vorba de spaima părinţilor de a-şi lăsa copiii în aceeaşi clasă cu cei proveniţi din centrele de plasament. Asta pentru că Şcoala nr. 1 are semnat un parteneriat prin care se angajează să şcolarizeze copii proveniţi din orfelinatele oraşului. De aproape 4 ani de când a fost semnat parteneriatul, şcoala are din ce în ce mai puţini copii.

Pentru anul şcolar 2010-2011 nu s-au format nici măcar două clase I. Până acum, aici au fost înscrişi doar 45 de boboci, asta în condiţiile în care la toate şcolile cu renume, clasele s-au format demult.

Şi-a ameninţat colegul cu cuţitul

 „Eu nu mi-aş da copilul la o astfel de şcoală, văd în recreaţiii copii care se iau la ceartă, se îmbrâncesc. Ţi-e frică să îţi laşi copilul singur, al şcoală. În plus a mai fost şi încidentul cu elevul care-şi teroriza colegii, ispravă care, pe mine m-a îngrozit“, spune Tudora Petre, 36 de ani, părinte.
Isprava este a a unui fost elev al şcolii, care venea de la orfelinatul de la Ştefăneşti şi care a ameniţat cu un cuţit un alt elev, în faţa Bisericii Sfânta Mina. Teroarea a continuat o bună bucată de vreme pentru că elevul, care între timp a părăsit şcoala, revenea aici pentru a-şi urmări „victimele“ după gard, ameninţându-şi foştii colegi.
Directoarea Şcolii nr. 1, Mariana Pârlac, recunoaşte existenţa cazului.
„Cazul este închis, copilul nu mai este elevul nostru şi nu înţeleg ce se întâmplă, cred că temerile acestea sunt nejustificate“, spune directoarea, mărturisind că unitatea este, într-un fel, obligată să preia elevii proveniţi din centrele de plasament.

Poliţişti pe post de dascăli


„Toţi copiii din aceste centre sunt aduşi la noi. Nu putem să-i refuzăm, dar asta nu însemnă că nu putem face faţă situaţiei“, spune  Mariana Pârlac.
Majoritatea orelor de dirigenţie sau de cultură şi educaţie civică sunt susţinute chiar de poliţişti. „Avem un parteneriat în acest sens, cu poliţia, iar copiii sunt foarte receptivi la sfaturile oamenilor legii“, explică directorul unităţii.


Soluţii pentru atragerea copiilor

Îngrijorată de scăderea de la an la an a numărului elevilor, conducerea şcolii nr.1 Nicolae Simonide s-a gândit la o soluţie de atragere a copiilor către această unitate.
„Vrem să înfiinţăm, în atelierele şcolii, o grădiniţă ai cărei copii ar putea devenii viitorii noştri elevi. Ne-am adresat , în acest sens, Primăriei. Facem eforturi pentru promovarea acestei şcoli, care este una foarte bună. De amintit sutele de performanţe notabile ale elevilor noştri!“, subliniază profesoara Mariana Pârlac.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite