O să ne îngropăm în gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Salubritate rămâne fără angajaţi. De la începutul anului şi până în prezent, 30 de angajaţi ai serviciului de salubritate şi-au dat demisia. O parte dintre ei au luat decizia, luna aceasta , după anunţarea reducerii cu 25% a salariilor. Demisile vor continua.

Salariaţii Secţiei Salubritate din cadrul Serviciului  Adminstrare Pieţe şi Salubritate Stradală abia mai reuşesc să facă faţă volumului mare de muncă, asta după ce , de o jumătate de an , serviciul  lucrează  cu un efectiv subdimensionat.

 Floarea Mocanu, curăţitor al serviciullui salubritate  munceşte, acum, aproape  dublu faţă de anul trecut, pe bani mai puţini. ” Eu, una aveam de măturat vreo 8-9 mii de metri pătraţi pe zi. Acu’, după ce ne-am împuţinat de tot,  ajung şi la 14-15 mii de şi Guvernul ne mai ia şi din salarii, că nu ne-a luat. După tăierile din iarnă mai iau 700  de lei în mână, cu ce mai rămân dacă ne mai scad şi din ăştia.Pe mine numai să vin la muncă mă costă câte 5 lei pe zi; asta înseamnă  vreo 130 de lei  de lei pe lună. Dacă tot taie şi tot taie cu ce mai trăiesc? Am două fete fără serviciu, am nepoţi,am familie mare, din  ce ne mai ducem traiul?”, întreabă disperată femeia în vârstă de 42 de ani.

Volumul de muncă la secţia salubritate a crescut treptat de la sfârşitul anului trecut.

 “În ultimele şase luni, ne-au plecat  în jur de 30 de oameni. Este vorba de cei care  lucrau pe partea de salubritate  stradală, cei mai mulţi, veniţi din localităţile limitrofe Piteştiului. Măsurile de la sfârşitul anului trecut i-au făcut pe mulţi să considere că nu mai  rentează să facă naveta pentru a veni la muncă.Tăierile de salarii anunţate de guvern au creat un nou val de plecări. Situaţia este dificilă”, explică Romeo Becheanu, şeful Serviciului  Adminstrare Pieţe şi Salubritate Stradală.

La sfărşitul anului trecut, angajaţii de la Salubritate au pierdut 210 lei, prin tăierea indemnizaţiei de hrană iar acum un lucrător al  respectivului seruiciului, care face muncă de teren câştigă, cu tot cu sporuri, cel mult între 600 şi  900 de lei lunar.    Mai mult de 10% din aceşti bani se duc pe transport iar tăierea a 25% din aceste venituri îi condamnă la foame pe aceşti oameni.

” Char săptămâna trecută  şi-au mai dat demisia alţi trei  salariaţi. Şi mai rău este că noi nu putem să mai facem angajări pentru că posturile sunt blocate , aşa că trebuie să ne descurăm cu personalul care a mai rămas.”, explică Romeo Becheanu, şeful Serviciului  Adminstrare Pieţe şi Salubritate Stradală
 Norma zilnică pentru un lucrăror de la la salubritate stradală este acoperirea a 8000 de metri pătraţi. În realitate acelti oameni trebuie să muncească aproape dublu.

    “ Pentru asigurarea salubrităţii pe străzile Piteştiului  lucrăm , efectiv , cu 130 de oameni. Restul până la 270 sunt cei care lucrează  la pieţe, şoferii,  cei aflaţi în concedii medicale sau în concedii de creştere a copilului. Şi găndiţi-vă că oraşul ăsta are 180 de mii de locuitori?”, spune  Sorin   Enescu,  şeful şeful secţiei salubritate stradală.

 Conducerea  Serviciului  se teme că , dacă oamenii vor continua să plece, cei rămaşi nu vor mai putea dace faţă volumului  mare de muncă.






Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite