OMV Petrom, Holcim şi Termo Calor, pe lista poluatorilor principali ai judeţului. Vezi cine mai atentează la sănătatea argeşenilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluatorii Argeşului se ocupă, în principal,  cu extracţia, prelucrarea şi transportul petrolului sau al cimentului. De pe lista neagră nu lipseşte nici traficul, care este o reală problemă pentru sănătatea oamenilor, mai ales în Piteşti. 

Pe primul loc în topul poluatorilor din Argeş se află SC OMV Petrom SA, prin activitatea de extracţie a ţiţeiului din parcurile petroliere aferente. Numai anul trecut, inspectorii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi de peste 200 000 de mii de lei acestei companii. Trei dintre ele au fost astronomice: pentru Parcul Oarja, s-a primit o amendă de 60 000 de lei în luna iunie, iar pentru punctele de lucru din Poiana Lacului şi Samara Cocu ale aceleiaşi companii s-au aplicat sancţiuni de câte 50 000 de lei.

“Poate că amenzile au avut şi ele un efect, pentru că am observat că Petrom chiar a început să ia măsuri, să mai modernizeze activitatea, pentru a reduce poluarea”, ne-a spus Ioan Ene, comisar şef al Gărzii de Mediu Argeş.

Pe locul doi în topul poluatorilor, se află Arpechim SA, odată un brand incontestabil al Piteştiului. Combinatul, format din petrochimia cumpărată de Oltchim şi rafinăria care a intrat în subordinea OMV, poluează aerul prin gazele toxice evacuate în atmosferă, în urma activităţii de rafinare a petrolului, dar şi prin deşeurile rezultate, spun inspectorii de specialitate. Cu toate acestea, reprezentanţii Agenţiei Regionale de Mediu Argeş susţin că Arpechim va dispărea uşor-uşor din acest top, din cauza activităţii tot mai reduse a unităţii economice.

Şi Termo Calor poluează

Urmează pe lista poluatorilor din Argeş SC Conpet SA din Poiana Lacului. Agentul economic se află în acest top pe locul trei, din cauza poluărilor accidentale care au avut şi pot avea loc în timpul transportului produselor petroliere prin conducte. Şi alte companii pun în pericol sănătatea argeşenilor. Spre exemplu, SC Envisan NV Belgia, Sucursala Piteşti elimină deşeuri periculoase, provenite din tratarea nămolului, a apei şi a solului contaminate cu produs petrolier şi provenite de la batalurile vechi de deşeuri ale Arpechim Piteşti. Alte trei societăţi din Argeş poluează aerul, solul şi apa prin depozitarea temporară, tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, respectiv: SC Ecomed Eastern Europe SRL, SC Perfect Metal SRL şi SC Global Eco Center SRL. De pe lista celor care poluează factorii de mediu din Piteşti nu aveau cum să lipsească SC HOLCIM Ciment Câmpulung SA şi carierele de calcar din Valea Mare Pravăţ. Inspectorii de mediu spun că în 2010, nu s-au mai aplicat amenzi în aceste cazuri, dar că respectivele rămân în continuare printre marii poluatori. Nici societatea furnizoare de agent termic a Piteştiului nu e “prietenă” cu natura. Cet-urile scot în atmosferă gaze poluante şi deşeuri, fapt ce le clasează printre principalii poluatori din municipiul Piteşti.

Traficul, o reală problemă

Cu toate acestea, nu numai industria pune în pericol sănătatea piteştenilor. Traficul, în special cel de pe axa principală a oraşului, emite în atmosferă o particulă denumită PM 10, care este responsabilă pentru producerea astmului şi a bolilor cardiace.

"Sursa majoră de emisie a PM10 este traficul auto intens, în special la orele de vârf 8-10 şi 15-19, coroborat cu condiţiile meteo defavorabile dispersiei atmosferice. În plus, str. Nicolae Bălcescu este o stradă canion caracterizată de trafic auto intens, cu până la 60.000 treceri/24 ore, conform studiilor efectuate de RAR – Departamentul Cercetare Bucureşti. De asemenea, în lunile de iarnă, un aport suplimentar la valorile concentraţiilor de PM10 măsurate l-au avut emisiile în aer provenite de la CET Găvana, aparţinând SC Termo Calor Confort SA Piteşti, care utilizează păcură atunci când presiunea gazului metan nu este suficientă", ne-a informat Zoltan Kalman, director al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Piteşti.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite