Piteşti:Nu sunt bani pentru reconversia profesională a şomerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de şomeri vin zilnic la AJOFM să-şi găsească o altă meserie
Sute de şomeri vin zilnic la AJOFM să-şi găsească o altă meserie

Cursurile de recalificare organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş au fost suspendate de la sfârşitul anului trecut din lipsa banilor.

Rămaşi fără un loc de muncă, oamenii sunt disperaţi, şi bat în fiecare zi drumul către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, doar, doar or găşi ceva de lucru. Se îngrămădesc, stau la cozi interminabile în faţa biroului de informaţii, numai că oferta cu locuri de muncă în Argeş este mai săracă decât oricând. În Piteşti, oferta pentru această săptămână conţine 115 de locuri noi de muncă oferite de angajatori. Cele mai multe sunt pentru bucătari, ospătari, sudori şi electricieni. Niciun loc de muncă pentru petru cei cu studii superioare. Nici reconversia profesională nu mai reperzintă o alternativă pentru cei şi-au pierdut locul de muncă. Cel puţin pentru moment. Nu sunt bani pentru cursuri, spun şefii de la AJOFM Argeş. „ Bugetul instituţie a fost epuizat de la jumătatea anului trecut. Din lipsa fondurilor, am fost nevoiţi să întrerupem cursurile de recalificare profesională în ultima lună a lui 2009”, precizează directoarea de la AJOFM. Bugetul pentru acest an a fost aprobat şi în cel mult două săptămâni vor putea fi reluate cursurile pentru cei care vor să-şi schimbe meseria, spun şefii de la AJOFM. În tot acest timp, sute de şomeri vin la sediul AJOFM pentru a completa cererile  prin care îşi manifestă disponibilitatea de a încerca o altă meserie, şi o aşteaptă banii de la bugetul de stat pentru a începe cursurile. Dacă anul trecut, la reconversie cele mai căutate meserii erau de frizer, maseur sau cosmetician, acum oamenii se orientează către ceea ce se cere în momentul de faţă piaţa locurilor de muncă vacante. Adică: ospătar, bucătar, electrician sau sudor.

Ca bucătar trebuie să cunoşti trei limbi străine

„În ultimul timp, sunt toţi mai mulţi şomeri care vor să înveţe meseria de sudor. Spun că aşa vor găsi mai repede un loc de muncă”, subliniază directoarea Elena Mateescu. Şi cei care terminat o facultate sunt tentaţi să încerece o meserie care nu necesită studii superioare. „M-am uitat pe ofertă cu locuri de muncă şi nu am găsit nimic pentru cei cu tudii superioare. O dau dracu de facultate. Am terminat Dreptul dar nu mă ajută la nimic. Vreau să mă fac bucătar, că văd că asta se caută acum”, oftează Adrian Vlădescu (28 de ani). Meseria de bucătar nu necesită studii superioare, însă angajatorii devin din ce în ce mai preţienţioşi când fac selecţia personalului. Spre exemplu, ca să te angajezi ca bucătar la un restaurant din Curtea de Argeş, trebuie să ştii engeleza, rusa şi italiana. Patronul recunoaşte că este exigent, dar motivează că angajaţii săi trebuie să fie de soi. „ Este normal ca bucătarul să cunoască mai multe limbi. Dacă avem un client  străin  mai pretenţios care solicită un anumit fel de mâncare? Bucătarul trebuie să poată comunica cu el, nu?”, afirmă patronul restaurantului din Curtea de Argeş

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite