Nicoleta Floroiu este "crăiasa zăpezilor" din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Floroiu este actriţă a Teatrului "Aşchiuţă" din Piteşti
Nicoleta Floroiu este actriţă a Teatrului "Aşchiuţă" din Piteşti

Nicoleta Floroiu a sărit din banca de liceu direct pe scenă. De 14 ani este actriţă a Teatrului Aşchiuţă din Piteşti, unde s-a format atât ca păpuşar, cât şi ca actor. Copiii o pot admira în cel mai recent rol, „Crăiasa zăpezii”, toată iarna.

Toate personajele de basm prind viaţă şi culoare cu ajutorul Nicoletei Aurelia Floroiu, actor al Teatrului de Copii şi Tineret „Aşchiuţă” din Piteşti. Deşi nu are studii de specialitate, tânăra de 32 de ani a reuşit rapid să se adapteze pe scenă şi să-i facă pe copiii din public să trăiască povestea ca şi cum ar fi personaje din ea. A venit în urmă cu 14 ani la această instituţie de cultură, adică imediat după ce a terminat liceul, şi de atunci s-a hotărât că asta vrea să facă toată viaţa. Şi, ca un om care îşi doreşte să reuşească, a început să „fure” din secretele celor mai experimentaţi ca ea.

Actor şi păpuşar

„Am ajuns în Teatrul Aşchiuţă dintr-o întâmplare, văzând un anunţ pe stradă cum că se angajează actori. M-am prezentat la concurs şi am fost acceptată”, îşi aminteşte actriţa. Primul rol primit a fost al fotografului din „Şepcuţa roşie”.

„A fost greu, având în vedere că era prima dată când apăream pe scenă, dar rolul nu a fost dificil, pentru că nu am avut o apariţie îndelungată”, spune ea. În timp, a jucat în peste 30 de roluri, unele principale, altele secundare, iar în câteva a dat viaţă unor păpuşi. 

„Am fost Nucuşor din Legenda lacului Învârtita, apoi capra din Trei iezi cântăreţi, bunica din Pe planeta Mură-n gură sau cocoşul din Punguţa cu doi bani. A fost greu să învăţ să mânuiesc păpuşile, pot spune că am prins totul  din mers: şi cum să procedez cu mâinile şi cum să-mi adaptez vocea”, explică Nicoleta.

S-a întâmplat şi să nu aibă numai un singur rol într-un spectacol.

„Am mai avut şi câte două roluri într-o piesă, dar nu sunt singura din acest teatru. Este dificil, pentru că, de obicei, rolurile respective sunt la polul opus ca şi interpretare, dar m-am obişnuit”, spune Nicoleta.

Crăiasă cu voce astrală

Cel mai recent rol principal este cel al Crăiesei zăpezii, spectacol care se pune în scenă în aceste luni la teatrul „Aşchiuţă”.

„Cu toate că apariţia crăiesei nu este pentru o perioadă îndelungată, trebuie foarte multă sensibilitate, delicateţe, pentru că ea nu este un personaj rău, dar aşa pare. Este un personaj care îi ajută pe Greta şi pe Karl să descopere că iubirea rezistă oricărui obstacol”, explică actriţa.

Cât despre costumul crăiesei, Nicoleta spune că stârneşte reacţii diferite.

„Costumul este foarte amplu, cu multe materiale, dar este extraordinar de frumos. Copiii sunt uimiţi când apar pe scenă cu acest costum. Unii aplaudă, alţii zâmbesc cu gura până la urechi şi spun: Uau!”, spune Nicoleta care recunoaşte că s-a pregătit asiduu pentru acest rol.

„Cel mai greu a fost să ajung la vocea dorită de regizor, un registru astral, suav, ieşit din comun, dar am reuşit. Am lucrat cu două luni înainte de premieră, cu toţi colegii, am făcut repetiţii de text, repetiţii la scenă, cu sonor, cu costumele. Fiecare trebuie să-şi înveţe textul, dar ajungem să ştim toate replicile. Trebuie să ai memorie bună, ureche muzicală şi ritm în această meserie”, spune Nicoleta Floroiu.

PROFIL:

Născută. La 1 ian 1978, în Piteşti
Studii. Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” (1996)
Familie. Este căsătorită şi are un băiat, Filip

Ce îi place. „Familia este pe primul plan. Apoi îmi plac oamenii veseli, cafeaua de dimineaţă, teatrul şi copiii”

Ce nu îi place. „Nu-mi place că oamenii au devenit din ce în ce mai trişti, mai răi şi merg cu capul în jos pe stradă”.

Întrebări şi răspunsuri:

Din afară, lumea teatrului e fermecătoare. Cum e dinăuntru?

Tot aşa. Este o lume frumoasă, deosebită, în care trebuie să fii un pic copil ca să pătrunzi. Eu nu am studii de specialitate, dar m-am format pe scenă. Categoric nu sunt cea mai bună, dar mă străduiesc să învăţ.

Ce actori, de pe scena românească, admiri?

Îi admir în mod deosebit pe Maia Morgenstern, Marcel Iureş şi Gheorghe Visu. Sunt un model pentru mine, pentru tot ceea ce fac şi pentru calitatea lor ca oameni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite