Nicolae Oprea înfiinţează un nou festival de muzică populară veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Oprea a învăţat sute de elevi să cânte la vioară
Nicolae Oprea a învăţat sute de elevi să cânte la vioară

Profesorul predă vioara şi orga de peste 30 de ani, formând sute de muzicieni la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti.

Cântatul la instrumente muzicale a fost o tradiţie în familia profesorului Nicolae Oprea. Tatăl său a fost membru al ansamblului Chindia şi cânta la vioară, dar era şi solist. Mai mult, ştia pe de rost peste 3000 de cântece, fiind o adevărată enciclopedie umană de muzică populară şi uşoară. Cu aşa un tată, era normal ca şi fiul să devină muzician. La început părinţii au vrut să-l facă acordeonist, însă o întâmplare din copilărie l-a făcut să îndrăgească vioara.

“La vârsta de şapte ani părinţii mei mi-au cumpărat un acordeon. În numai două luni învăţasem vreo cinci game, patru melodii populare şi un vals după auz. Dar am ieşit într-o zi cu el în curte şi în timp ce cântam am alunecat pe o piatră şi am căzut. S-a făcut acordeonul bucăţi, n-a mai putut fi reparat. La un an, mi-au cumpărat vioară şi m-a învăţat tata să cânt la ea.”, spune violonistul.

Astfel că în clasa a doua, când a venit la Piteşti, deja ştia să cânte bine la vioară. Pasionat de muzică, s-a înscris apoi la Liceul de Muzică şi l-a avut ca profesor pe Florian Vişan care l-a învăţat să cânte şi la pian, nu doar la vioară.

După liceu, în 1079, s-a angajat ca profesor de vioară la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, sub bagheta sa fiind coordonată şi formaţia de muzică populară Ciuleanda a şcolii, compusă din elevi şi profesori. Adesea profesorul acompania elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii la diferite concursuri, precum “Mugurii Argeşului”, “Fiii satului”, “Festivalul Muscelului” şi activităţi extraşcolare.

A fost dirijorul militarilor

Tot după terminarea liceului, şi-a obţinut atestatul de dirijor de muzică populară, în perioada stagiului militar fiind  violonist la ansamblul Ciocârlia, între anii 1982 şi 1983 şi apoi dirijor al formaţiei de militari din cadrul aceluiaşi ansamblu.

Nicolae Oprea şi-a dus visul mai departe, înscriindu-se la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii “Transilvania” din Braşov, unde a terminat secţia Pedagogie muzicală la vioară, pian şi canto clasic.

Eforturile profesorului în cei peste 30 de ani de carieră au fost răsplătite de-a lungul timpului cu numeroase diplome. “Am primit o diplomă de onoare în 1995 pentru activitatea depusă pentru educarea şi formarea elevilor ca muzicieni şi artişti.”, se mândreşte Nicolae Oprea.

Profesorul violonist a obţinut şi numeroase premii, cel mai important fiind locul II la concursul de viori “Cetera, lenuţ cu dor”, de la Satu Mare.

Înfiinţează un nou festival
În cei 30 de ani ca profesor la şcoala Populară de Arte şi Meserii şi cei trei ani la Palatul Copiilor din Piteşti, Nicolae Oprea a învăţat sute de elevi să cânte la vioară şi la orgă. Acum are planuri pentru toţi elevii din ţară, nu doar pentru cei din oraşul nostru.

“Acum intenţionez să înfiinţez un nou festival, un concurs de muzică populară veche din perioada anilor 1850-1950 la care să participe toate şcolile populare de arte din România. Se vor putea înscrie atât solişti vocali, cât şi instrumentişti, pe trei secţiuni de vârstă, până la 19 ani. Sper ca în aprilie să-l putem organiza.”, spune profesorul.

Este şi compozitor
În timpul liber, Nicolae Oprea este şi compozitor de muzică uşoară, clasică şi jazz şi face orchestraţii pentru muzica populară. De asemenea, profesorul este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Profil:
Născut:
12 august 1960, comuna Coşeşti, judeţul Argeş
Studii: Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii “Transilvania” din Braşov
Experienţă profesională: 33 de ani de carieră ca profesor de vioară şi orgă, în cadrul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti şi la Palatul Copiilor.
Familie: Divorţat, dar are în plan să se căsătorească cu actuala iubită. Din prima căsătorie are doi băieţi, George (25 de ani) şi Valentin (23 de ani).

Ce-i place: Îmi place peştele, să-l pescuiesc eu, să mi-l prepar şi să îl mănânc. Deşi am autorizaţie de pescar, din păcate pescuies rar, doar când am timp. În afară de muzică, îmi mai place să joc fotbal şi şah cu prietenii mei ori de câte ori am ocazia.

Ce nu-i place:  Sunt fumător şi asta nu-mi place deloc. Încerc din răsputeri să mă las. Nu-mi place să fiu cicălit, mă supăr greu şi mă împac repede. Îmi displac certurile, gălăgia, muzica dată tare.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce preferă elevii, orga sau vioara?
N.O.
: Majoritatea preferă orga pentru că este un instrument mai uşor, copiii învaţă mai repede şi execută mai repede. Vioara este un instrument foarte greu, dar foarte frumos care presupune multă muncă.

Cât de greu este să înveţi să cânţi la vioară?
N.O.
: Vioara este regina instrumentelor. La vioară nu e vizibilă nicio notă, îşi trebuie memorie şi ureche muzicală, studiu, imaginaţie, talent. Cu toate acestea, am avut elevi foarte buni care au ajuns cunoscuţi. Printre ei se numără Liviu Fieraru care acum este corepetitor al şcolii şi face parte din formaţia de Căluşari de la Stolnici, Gheorghe Popa şi Ion Tudor, şi ei violonişti faimoşi.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite