PORTRET Nicolae Dumitru a distrus mafia de la Permise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Nicolae Dumitru, şeful Inspectoratului de Poliţie Argeş
Comisarul şef Nicolae Dumitru, şeful Inspectoratului de Poliţie Argeş

Comisarul şef a reuşit să rezolve de-a lungul anilor crime care au îngrozit judeţul, dar şi să înlăture poliţiştii corupţi din sistem.

Deşi s-a pregătit pentru Poliţia Rutieră, şeful Inspectoratului de Poliţie Argeş şi-a început cariera în anul 1992 la Biroul Judiciar al Poliţiei Municipiului Piteşti, iar după  un an a devenit ofiţer specialist la Serviciul Investigaţii Criminale, compartimentul “Omoruri”, în cadrul IPJ Argeş.  Timp de 12 ani cât a lucrat la “Omoruri” a reuşit să rezolve crime care au îngrozit o ţară întreagă.


“În 1994 a fost un dublu asasinat în cartierul Prundu. Atunci am avut fler, să zic aşa, şi am găsit criminalii în două zile. În zona Câmpulung, am avut un omor pe 8 decembrie 1994 şi l-am soluţionat în 1999, dar am pus mult suflet şi multă pasiune. Mă mândresc cu faptul că mi-am legat numele de foarte multe cazuri importante şi cât am fost la Omoruri şi la DGA.”, povesteşte comisarul şef Nicolae Dumitru.


A destructurat mafia de la Permise

Din anul 2005 până în 2009 a reuşit să combată corupţia din Argeş cu success, în calitate de şef al Direcţiei Generale Anticorupţie pe Piteşti şi Argeş. Cel mai important caz al său legat de corupţie a fost destructurarea reţelei organizate de şpăgari de la Serviciul de Eliberare Permise.  După mai zeci de percheziţii şi descinderi în forţă, douăzeci şi opt de persoane au fost trimise atunci în judecată, printre care poliţişti, instructori auto şi angajaţi ai Serviciului de Evidenţă a Populaţiei pentru că eliberau ilegal premise pentru sute de oameni din întreaga ţară, contra unor sume importante de bani.
Pentru a rezolva un astfel de caz, comisarul şef este de părere că trebuie să munceşti mult.


„Pregătirea profesională, apoi trebuie să fii şi devotat muncii. Dacă nu pui suflet în ceea ce faci, nu-ţi iese absolut nimic. Şi ca să depui suflet nu înseamnă să munceşti doar 8 ore pe zi. Eu de multe ori plecam dimineaţa şi mă întorceam peste 2-3 zile acasă. Multe nopţi nedormite, multă cafea, ţigări. Mergeai pe o pistă şi la capătul ei, după o săptămână sau mai mult ajungeai la concluzia că este greşită. Şi o luai iarăşi de la cap. Noi lucrăm pe ipoteze. Cele mai uşoare ipoteze le pui la început, dar când ajungi la ipoteza nr. 3 le spuneam colegilor: <<Domnilor, târnăcopul şi lămpaşul şi haideţi să săpăm!>> E o muncă foarte grea, dar dacă o faci cu plăcere, ai rezultate”, mărturiseşte inspectorul-şef.


Decorat cu trei distincţii
Pentru meritele sale deosebite Nicolae Dumitru a primit şi trei distincţii prin decret prezidenţial. „E normal  să fii emoţionat pentru că înseamnă o recunoaştere a meritelor tale. Eu nu cuantific maşini sau vile, eu cuantific medaliile”, spune acesta. Comisarul şef a primit Diploma de Onoare pentru merite deosebite în activitatea de înfăptuire a ordinii de drept, acordată de I.G.P.R., Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în gradul de „Ofiţer” pentru misiuni specifice şi Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 ani de activitate.


În copilărie inspectorul şef obişnuia să joace fotbal şi a fost fundaş dreapta la o echipă din divizia D în judeţul Dâmboviţa. A renunţat însă la acest sport din cauza unui incident care putea avea urmări grave şi s-a reorientat spre cariera de poliţist, acolo unde a făcut performanţă.

Profil
Născut:  2 iulie 1968, în comuna Şelaru, judeţul Dâmboviţa
Studii: Facultatea de Inginerie şi Mecanică Piteşti, Facultatea de Drept, Master în Ştiinţe Penale şi Curs postuniversitar “Managementul Afacerilor Interne” – Academia de Poliţie.
Experienţă profesională: Şeful Inspectoratului de Poliţie Argeş din octombrie 2009. A fost şef la DGA Piteşti şi DGA Argeş în perioada 2005-2009, ofiţer în cadrul compartimentului „Omoruri” în perioada 1993-2005 şi între 1992-1993 a lucrat la Biroul Judiciar.
Familie: Căsătorit. Soţia este medic şi au împreună un băiat de 11 ani.


Ce-i place: Cel mai mult îmi place să plec la munte cu familia. Sunt dâmboviţean, dar prefer locurile din judeţul Argeş. Îmi place zona noastră de munte, mânăstirile,locurile încărcate de istorie. În misiuni internaţionale am preferat să mă duc într-un oraş plin de istorie, gen Roma, Vatican, am vizitat Colosseumul. Sunt pasionat de locurile istorice.


Ce nu-i place: Sunt multe lucruri care nu îmi plac. Nu îmi plac locurile foarte aglomerate, gen Sinaia, Predeal. Legat de profesie, m-aş referi la anumiţi poliţişti care calcă strâmb şi care nu-şi fac treaba corect.


Întrebări şi răspunsuri:

Care a fost cel mai dificil caz pentru dumneavoastră?
Ar trebui să stăm de vorbă ore în şir pe tema asta. Cazurile se deosebesc între ele, dar un omor nu poţi să-l compari cu nimic altceva. De fiecare dată când porneşti de la nimic, să găseşti un autor de crimă eu zic că este foarte important. Pot să spun că unul dintre cele mai importante cazuri a fost cel al criminaliilor în serie Ţigănilă şi Barbu. Am lucrat din 2000 până în 2005 la acest caz.


Unde v-a plăcut cel mai mult să lucraţi?

Dragostea dintâi nu se uită. La omoruri mi-a plăcut cel mai mult să lucrez, dar şi partea de anticorupţie e frumoasă pentru că este o muncă foarte complexă acolo.  Când am destructurat reţeaua organizată de la Permise a fost singurul caz din 2008 din raportul de ţară care a primit aprecieri internaţionale pe partea de corupţie. Şi acolo trebuie să depui suflet, e o muncă întreagă să destructurezi o reţea organizată.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite