Piteşti: Murăturile de iarnă au devenit delicatese, iar zacusca, un vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Murăturile de iarnă au devenit delicatese, iar zacusca, un vis
Piteşti: Murăturile de iarnă au devenit delicatese, iar zacusca, un vis

Deşi preţurile sunt mai mici ca anul trecut, vânzările în pieţe sunt mai mici. Piteştenii au început cumpărăturile de toamnă. În pieţe au apărut legumele necesare pentru murături, zacuscă şi alte preparate specifice sezonului. Deşi preţurile au scăzut, comparativ cu sezonul trecut, cumpărătorii tot nu se înghesuie.

CITEŞTE ŞI:

 
Obligaţi de scăderea vânzărilor, producătorii de fructe şi legume care-şi aduc mărfurile în pieţe, au scăzut preţurile doar, doar vor atrage mai mulţi clienţi.


Sărăcie în sezonul murăturilor
La început de toamnă, producătorii din Argeş şi din judeţele limitrofe şi-au adus marfa e tarabele din pieţele piteştene. Cumpătorii se lasă, însă, aşteptaţi. Chiar dacă preţurile sunt cu până la 30% mai mici decât anul trecut, comercianţii nu sunt mulţumiţi de profituri.

 „Am scăzut mult preţul faţă de anul trecut pentru a face vânzare. Dacă anul trecut dădeam gogoşarii cu 4 sau chiar 5 lei, acum îi dau cu 2 lei.”, spune Grecu Verginia, producător, venită din judeţul Dâmboviţa.  Femeiea vinde de 15 ani în Piaţa Ceair şi parcă niciodată nu a prins vremuri mai grele.

 „De 15 ani vin aici, dar anul acesta e cel mai rău”, spune femeia.  Cei care au grădinile în apropierea oraşului şi cheltuie mai puţin pe transport, îşi permit să scadă foarte mult preţurile.

„La mine gogoşarul costă 1,5 lei, varza este 1 leu şi morcovii 2 lei. Vânzare ar mai cât de cât, dar tot rău o ducem,” spune Călin Cornel, din Budeasa Mică, Argeş, comerciant din Piaţa Ceair. Omul este nemulţumit şi de tariful majorat pe care va trebui să-l achite în piaţă.

„Până acum ne cerea 220 de lei pentru o masă de nici un metru pe un metru. De la 1 octombrie ne cer 300 de lei pe lună. Ne iau şi pielea de pe noi”, adaugă producătorul.


Iarnă cu provizii la limită
Anul acesta oamenii caută să cumpere strictul necesar. Borcanele de murpturi sunt cu mult mai puţine şi zacusca devine delicatesă.

„Eu pun vreo10 borcane mici de castraeţi şi vreo zece de gogoşari. Varză pun mai târziu şi cumpăr la pensia viitoare. Numai azi am dat vreo 40 de lei la piaţă”, spune  Ion Matei, pensionar, neit la cupărături în Piaţa Găvana, în apropierea locuinţei sale.  Pentru câteva borcane de murături, piteşteanul şcoate din buzunar cel puţin 70 de lei. Dacă mai vrea să facă şi zece borcane de zacuscă, mai trecubuie să cheltuie cel îuţin 100 de lei.

„Zacuscă anul acesta nu fac decât foarte puţină. Nu-mi permit deşi preţurile parcă sunt mai mici ca anul trecut. Am făcut un calcul şi mă duce cam 100 de lei”, spune Elisabera Dobre, 45 de ani, din Piteşti.


Preţurile variază în funcţie de piaţă
Cele mai scăzute preţuri la fructele şi legumele de toamnă se practică în Piaţa de Gros. Acolo, un kilogram de ardei gogoşar costă 1,2 lei, castraveţii se dau cu 1 lei, iar varza cu 50 de bani. Condiţia este, însă, ca omul să cumpere cantităţi mai mari.

În pieţele din cartiere(Găvana, Prundu, Smârdan), preţurile practicate sunt cu 20 sau 30 de bani mai mari ca în piaţa de gros. Oamenii care locuiesc în zonă îşi mai fac cumpărăturile şi din pieţele de cartier pentru că le este mult mai la îndemână.

„Aici sunt preţurile un pic mai mari, dar dacă eu nu am maşină nu pot să mă duc în En-Gros sau în Ceair şi să car de acolo cu sacoşa,” spune Ioana Roşu, 55 de ani, din Piteşti.

La unele produse produse preţurile sunt şi cu 50% mai mici
Gogoşarii, în 2008, se vindeau şi cu 5 lei, iar acum, preţul maxim este de 2,5 lei. Conopida costa, anul trecut, 5 lei, iar acum se vinde cu 3 lei. Merele româneşti de Mărăcineni se dădeau, în 2008, cu 5 lei kg, iar acum, preţul este de 3,5 lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite