Primăria arde banii pe termoficare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termo Calor investeşte în centralele de cartier
Termo Calor investeşte în centralele de cartier

Termo Calor a mai pierdut 2.000 de clienţi, dar continuă investiţiile în centrale de cartier. Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc spune că viitorul este al sistemului centralizat de încălzire

Termo Calor a intrat în toamna acestui an cu doar 33.000 de clenţi persoane fizice, după ce peste 2.000 de familii din Piteşti au renunţat la serviciile sistemului centralizat de încălzire. Toate astea, în condiţiile în care, vara trecută, furnizorul local de agent termic mai pierduse 5.000 de clienţi!

Şi totuşi, Termo Calor Confort şi Primăria Piteşti sunt optimiste în ceea ce priveşte viitorul sistemului centralizat de încălzire. Dovadă, investiţiile care se fac pentru transformarea punctelor termice în centrale de cartier.

“În octombrie vom da în folosinţă 19 noi centrale de cartier, urmând ca în 2012 să mai avem în funcţiune alte 52 de astfel de centrale, eficiente şi economice.” spune Sorin Apostoliceanu, şeful Serviciului Facturare din cadrul S.C. Termo Calor Confort.

Cele 19 centrale de cartier, amenajate prin transformarea unor puncte termice în instalaţii mai eficiente, sunt situate în Războieni (PT: 711-712, 713,714,715, şi 716), Exerciţiu (PT : 717, 718, 722, 723, 801,802, 807 şi Şcoala Gen. Nr. 17) şi Craiovei (PT: 803,  805, 806, 807, 810).  17.000 de familii din blocurile arondate la fostele puncte termice vor scăpa în iarna care vine de avarii pentru că noile centrale de cartier reduc semnificativ riscurile de acest fel. Agentul termic pleacă spre beneficiar direct din centrala aflată la câţiva metri de bloc, fără a mai străbate zeci de kilometri de conducte şi ajunge în calorifere la o temperatură mai mare decât dacă dacă ar porni de la CET Nord.

Consumatorii finali nu vor mai fi obligaţi, ca până acum, să suporte pierderile inerente de pe reţeaua magistrală, iar cheltuielile de producere, transport şi distribuţie a agentului termic se vor reduce.  Diferenţa s-a simţit deja în cartierele Trivale şi Prundu unde astfel de centrale au funcţionat încă de iarna trecută.  

“Lucrăm acum la întocmirea documentaţiei pentru realizarea de astfel de centrale în Centru şi în Nord.“, spune Sorin Apostoliceanu, şeful Serviciului Facturare din cadrul S.C. Termo Calor Confort, explicând că în 2012, în toate zonele Piteştiului vor funcţiona centrale de cartier.

“Viitorul este al sistemului centralizat de încălzire!”

Cei peste 7.000 de clienţi pierduţi în ultimii doi ani de  sistemul centralizat de încălzire nu sunt pentru autorităţile locale un motiv de îngrijorare.
“Eu vă spun că în următorii trei-patru ani, mulţi se vor întoarce la sistemul centralizat de încălzire din cauza costurilor mari cu gazul pentru încălzirea individuală!”, spune primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.

“Suntem convinşi că viitorul este al sistemului centralizat de încălzire.  Având în vedere noile preţuri la gazele naturale şi taxele de poluare pentru condumatorii de gaze, ne aşteptăm la o revenire a celor care şi-au montat centrale de apartament la sistemul centralizat de încălzire care rămâne cea mai eficientă sursă de încălzire pe termen mediu şi lung.  Precizăm că rebranşarea este gratuită!”, explică Sorin Apostoliceanu.

Conducerea Federaţiaei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari din Argeş (FAPLA) este de aceeaşi părere, însă estimează că revenirea la sistemul centralizat de încălzire se va face nu în trei-patru ani, ci abia după 2016.

“Nu ştiu dacă abrupt sau treptat, dar în cinci-zece ani, multi dintre cei care s-au debranşat se vor îndrepta către sistemul centralizat de încălzire. Experienţa ţărilor vestice, care după 20 de ani s-au reîntors la sistemul centralizat, e cel mai bun exemplu. Pe lângă cheltuielile cu gazele pe care le vor avea de suportat  posesorii de centrale de apartament, vor mai fi şi acele eco-taxe la care se vor adăuga taxele ISCIR, de verificare tehnică a acestor dispozitive de încălzire care vor ridica mult cheltuielile, cu peste 250-300 de lei.” spune Constantin Băjenaru, preşedinte  FAPLA.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite