Pitesti: Mulţi piteşteni şi-ar instala centrale termice, dar nu au bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu ziua de1 iulie 2009, piteştenii au rămas fără apă caldă. Partea plină a paharului este că falimetul Termoficării 2000 SA a venit vara, iar partea goală, că nu se ştie exact când se va rezolva problema apei calde. Primarul tudor Pendiuc şi conducerea societăţii de termoficare se zbat în chinuri pentru că aceasta chiar este o situaţie aparte. Între timp, autorităţile se tem că mulţi oameni, revoltaţi de atâta

Oamenii ar vrea, dar nu au cu ce
Mulţi dintre piteşteni au avut nevoie de ceva timp până să realizeze că visul urâât s-a împlinit şi nu mai există apă caldă. Mulţi nici nu credeau, însă unii dintre ei chiar s-au gândit din timp la soluţii îndividuale. Una dintre soluţiile la care se gândesc piteştenii sunt centralele termice. Oferta este bogată, iar preţurile variază între 1700 şi 4500 de lei pentru o microcentrală de apartament. Costurile totale sunt însă mult mai mari, putând aunge şi la 6000 sau chiar 10000 de lei, după cum spunea chiar primarul Tudor Pendiuc. Asemena sume nu sunt accesibile dintr-o dată piteştenilor de rând. „Mi-aș pune centrală termică, dar nu prea am bani. Mă costă instalația cu centrală cu tot mai bine de 6000 de lei. Eu sunt profesor, nu am de unde să strâng acum banii ăștia. Sper să rezolve autoritățile problema”, declară Mirela Chivac. „Mai repede îmi pun un boiler ceva pentru dus, mai ales acum vara, că până la iarnă mai vedem ce mai facem. Dar fac ei ceva până la urmă, nu ne-or lăsa fără căldură şi la iarnă!”(Nicolaie Militaru, pensionar). Unii oameni iau în considerare în mod serios şi preţul la gaze, controalele periodice şi siguranţa unei astfel de centrale, denumite de autorităţi „bombe cu ceas”. „Eu am centrală de ani buni. Stau la casă şi m-a avantajat. Acum câţiva ani, era destul de ieftin şi avantajos, dar acum a crescut enorm preţul la gaze. Mă bucur că măcar am confort termic şi apă caldă oricând”(Iolanda Marin, economist). „Am auzit că nu sunt aşa de sigure, dar pe de altă parte nici de accidente nu prea ştiu pe la noi prin oraş.(Marius Popa).  În ceea ce îi priveşte pe agenţii economici care vând centrale termice, aceştia au avut parte de o cerere mai mare în ultima perioadă. „Deşi noi lucrăm mai mult pe sisteme industriale şi mai puţin pe sisteme pentru populaţie, ştiu că a crescut cererea, după o pauză de aproape doi ani,” declară Martin Cristian, director economic la firma San Systems.


Primarul promite...
De câteva zile agitaţia autorităţilor în jurul acestui subiect al termoficării a fost maximă. Aproape că nici nu s-au mai gândit la altceva, pentru că, în definitiv, un oraş întreg a rămas fără apă caldă. În cursul după-amiezii de ieri, primarul Tudor Pendiuc a ţinut să-i asigure pe piteşteni că vor avea din nou apă caldă până la finalul lunii iulie. „Până la sfârşitul acestei luni, vom avea apă caldă. Spun asta cu certitudine!” a decretat primarul tocmai întors de la Guvern unde s-a dus să dicute tocamia această problemă. Cum se va întâmpla acest lucru? Prin negocieri cu firma Romgaz, companie furnizoare de gaze care aparţine statului. De fapt, în cursul nopţii, directorul general al termoficării 2000 SA a plecat să negocieze cu reprezentanţii Romgaz pentru încheierea unui nou contract, de această dată cu plata facturilor la 30 sau 45 de zile după ce s-a realizat consumul. 

 Tudor Pendiuc declară: „Acest faliment nu era de dorit, dar dacă tot s-a întâmplat, trebuie să câştigi ceva din el!”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite