Piteşti: Miting aviatic la Geamăna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plimbare cu avionul printre nori. Acrobaţii cu avioane şi planoare, zboruri demonstrative cu avioane ultrauşoare, balon cu aer cald şi salturi cu paraşuta. Asta au putut vedea argeşenii la 60 de ani de la înfiinţarea Aeroclubului „Henri Coandă”.

Astăzi se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea aeroclubului “Henri Coandă”, de la Geamăna, comuna Bradu. Acesta face parte din Aeroclubul României, aflat în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, alături de alte 16 aerodroame teritoriale din ţară.


Piloţi de linie au luat cursuri aici
Aeroclubul de la Geamăna este o unitate de pregătire şi perfecţionare a personalului aeronautic civil, dar şi o structură sportivă de performanţă cu profil aeronautic. În cei 60 de ani de activitate aici s-au pregătit sute de piloţi, care acum sunt piloţi de linie, plecaţi chiar şi înstrăinătate şi care se află la comanda unor avioane de mari dimensiuni, de pregătirea lor depinzând viaţa a sute de pasageri.


Toto aici se pot pregăti cei care vor să obţină categorii de calificări aeronautice, aeroclubul având atribuţii în domeniul certificării şi autorizării anumitor categorii de tehnică aeronautică.


“Facem şcoală la toatre cele patru secţii: zbor cu motor, planorism, paraşutism şi aeromodelism, proaspăt înfiinţată în 2010. Avem patru planoare, două avioane, paraşute. De multe ori Aeroclubul Henri Coandă a fost pe primul loc în campionate. Cursurile sunt predate de trei instructori de paraşutism, trei de zbor cu motor şi doi pentru planor.”, a declarat Tiberiu Frătică, comandantul aeroclubului de la Geamăna.


Cei 60 de ani de la înfiinţarea aeroclubului nu au trecut nesărbătoriţi. Chiar dacă vremea nu a prea ţinut cu piloţii şi paraşutiştii, aceştia au organizat mai multe demonstraţii în aer, ochii spectatorilor fiind mereu aţintiţi către cer.


O oră şi jumătate cu ochii spre cer

Timp de o oră şi jumătate, cât a durat mitingul aviatic, argeşenii au avut ocazia să vadă acrobaţii aeriene cu avioane şi planoare, zboruri demonstrative cu aeronave ultrauşoare modernizate, să privească cum se înalţă către cer balonul cu aer cald, dar şi salturile pline de adrenalină are paraşutiştilor.
Accesul publicului a fost liber, astfel că oamenii s-au grăbit să vadă roadele muncii de ani de zile a piloţilor şi cum se concretizează experienţa acestora în acrobaţiile periculoase realizate cu dibăcie. Aceştia au smuls ropote de aplauze, în timp ce i-au ţinut pe argeşeni cu sufletul la gură.
600 de paraşutişti, 300 de piloţi planor şi 100 de piloţi zbor cu motor au absolvit cursurile la aeroclubul Henri Coandă, de-a lungul anilor.


“Cel mai interesant a fost sincronul celor trei avioane. E prima dat când văd un astfel de spectacol în aer. Păcat că nu a fost şi vremea frumoasă, ar fi fost mult mai frumos spectacolul”, spune Adrian Lungu, unul dintre piteştenii veniţi pe aerodromul de la Geamăna.


E dificil din cauza condiţiilor, vântul e foarte puternic. A fost mai dificil să ajungem aici, la aterizare. E delicat, dificil, dar nu complicat, facem asta de o viaţă. Lumea de sus e mult mai frumoasă, e cel mai frumos lucru pe care îl poate face un om, să zboare”, Cristian, membru în lotul naţional de paraşutişti.


La demonstraţie au participat şi membrii „Hawks of Romania”, precum şi componenţii Loturilor Judeţene şi Naţionale de Zbor cu Motor, Planor şi Paraşutism. Oficialităţi ale judeţului şi Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, un împătimit al zborului cu motor, fost inginer la Fabrica de Avioane Craiova şi inginer la Centrul de încercări de zbor al industriei aeronautice romane, au fost prezente la eveniment.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite