Misterioasa piramidă din Piteşti, în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate fi văzută din tren atunci când intri în oraş şi de pe autostrada de cenrtură, când treci cu maşina. În jurul ei au izvorât adevărate mituri urbane pentru că fascina imaginaţia oamenilor care nu ştiau exact ce se petrece acolo, în interiorul unei piramide construite pe malul Argeşului, departe de ochii curioşilor.

Piramida a fost un laborator de cercetări unde s-au făcut experimente interesante, este plasată lângă staţia de epurare şi se află acum, în paragină.


“Piramida lui Keops” de la Piteşti stă să cadă
Piramida a fost contrsuită în anii 80 la iniţiativa unei cercetătoare excepţionale, prof. univ. dr. Marioara Godeanu, cea care a condus experimentele care se făceau aici. Este făcută din metal şi sticlă, şi reprezintă o copie a piramidei lui Keops, la scara 1/10, fiind singurul laborator de acest gen din ţară. Aici s-au încercat metode natural de epurare a apei cu ajutorul unor plante tropicale, ca zambila de apă şi nufărul egiptean. Apa circula pe nişte canale, în care erau aşezate plantele. Acestea se hrăneau cu reziduurile din apă, care ieşea curăţată natural fără ajutorul unor instalaţii scumpe şi complicate. Este doar unul dintre experimentele făcute aici, unul dintre cele mai cunoscute opiniei publice. Nimeni nu mai ştie care este acum statututl acestui laborator, poate doar câţiva dintre angajaţii mai vechi ai staţiei de epurare. Nu se ştie nici în proprietatea cui se află terenul pe care s-a construit piramida, nici dacă există vreo intenţie de a o reface. Cert este că oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetări în Biologie care lucrau în această piramidă au plecat pentru că, după 1990, nimeni nu a mai investit în cercetare. Dacă nu au mai fost bani, activitatea a fost încheiată şi uşile laboratorului definitive zăvorâte. “Nu ştim a cui mai este, dacă se va mai ocupa cineva de ea, dar cert este că aici s-au desfăşurat nişte experimente de excepţie care, cel mai probabil, au legătură cu efectele piramidei.”, spune unul dintre angajaţii care lucrează la modernizarea Staţiei de Epurare, inginerul Ion Bălan.


Au rămas doar poveştile
Cu siguranţă au existat şi altele despre care se ştiu mai puţine lucruri. În jurul acestor experimente despre oamenii se fereau să vorbească, temându-se de vreo implicare a securităţii, au apărut adevărate poveşti, devenite mituri urbane. Unul dintre aceste mituri, care a circulat cel mai mult, este acela că acolo se află plante carnivore. “Tot ce nu puteau cunoaşte sau înţelege oamenii, devena mit. Poveştile care sunt legate de Piramidă sunt destule, cea mai cunoscută fiind cea despre plantele carnivore”, spune sociologul Adrian Sămărescu. Piramida încă mai poate fi văzută, dar a devenit doar o epavă , pentru că partea superioară stă să cadă. Fundaţia este solidă, rezistă, dar partea metalică şi de sticlă a început să cadă. Aflându-se în apropiere de staţia de epurare, nu a îndrăznit nimeni să vină şi să demonteze fierul pentru a-l vinde. “A rezistat atât pentru că a fost aproape de staţie şi nu venit nimeni la furat de fier vechi., altfel nu mai era azi în picioare. Este mare păcat, trecem uşor peste nişte realizări ştiinţifice ale unor oameni.”, adaugă inginerul Bălan.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite